Hopp til hovedinnholdet

straff for å drepe politihund 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, hva er straffen for å drepe en politihund enten med uhell eller vilje?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det har ikke vært tilfeller med drap av politihunder i Norge, men det vil kunne rammes av ulike betemmeler i straffeloven. 

Men i 2008 ble en dømt for vold mot politihund. Da ble saken anket til høyesterett, som fastslo at dommen skulle være lik for politibetjent og politihund. Personen ble dømt til 36 dagers fengsel for vold mot politihunden. 

I straffeloven har vi et begrep som heter "offentlig tjenestemann", og etter rettspraksis regnes en politihund som en offentlig tjenestemann etter straffeloven. 

Det følger av straffeloven § 155 at: 

"Den som ved vold eller trusler påvirker en offentlig tjenestemann til å foreta eller unnlate å foreta en tjenestehandling, eller søker å oppnå dette, straffes med bot eller fengsel inntil 3 år."

I henhold til straffeloven er vernet for hund og menneske ulikt. En hund defineres som en gjenstand, og bestemmelsen om drap beskytter kun mennesker. Likevel vil drapet av en politihund rammes av straffeloven om skadeverk eller grovt skadeverk. Skadeverk straffes med bot eller fengsel inntil 1 år (straffeloven § 351). 

Fordi en politihund krever en stor grad av opplæring, vil hundens verdi lett bli så høy at det å drepe den vil medføre at skadeverket er grovt. Grovt skadeverk straffes med bot eller fengsel inntil 6 år (straffeloven § 352). 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold