Hopp til hovedinnholdet

Du skriver at din mor har hatt en voldelig kjæreste, han har gjort dere vondt med å slå, dytte, kvele og true. Du lurer på hvem du kan snakke med om dette, om du har rett til oppreisning og om han kan bli straffet for det han har gjort.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, når jeg var 4-5 år gamle flyttet mamma inn med en voldig man som både dreiv med vold mot meg eller han kastet meg opp etter vegen en gang og han slo meg i hode med en gafel og hver gang jeg skulle gå ned en trap i huset kom han alltid bak meg og sa at han snu hjelpe meg, men egentlig så bare kneip han så hard han kunne. Og jeg har hørt rykter i fra familie medlemer at han hadde prøvd å dytte meg ned en trap og han har nylig banket moren min sånn at hun hadde broke tommelen og bløde veldig mye nese blod og hun hadde flere blå merker i ansikte, og hun sa til meg at han holdt hun fast i sengen og prøvde å kvele henne, så jeg lurer på om går det Ann å gå i rett sak og kreve oppreisning eller ifertfall gi han en straff for det er noe som alltid kommer til å være med meg i livet, men de epesodene der han var slem mot meg var fra når jeg var 4-10 år og sikkert lenge men jeg er 16 år no så er det for lenge siden for jeg har ikke tørd å si det, til noen bortsett fra mamma hvakan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16

Du skriver at din mor har hatt en voldelig kjæreste, han har gjort dere vondt med å slå, dytte, kvele og true. Du lurer på hvem du kan snakke med om dette, om du har rett til oppreisning og om han kan bli straffet for det han har gjort.

Det du beskriver høres alvorlig og skummelt ut. Å bli slått, dyttet, truet og vite at moren sin blir slått og truet høres kjempevondt og farlig ut. Du skriver at du ikke har opplevd å bli slått av han på en stund, men at din mor nylig har blitt skadet av han. Det du beskriver her er fysisk og psykisk vold. Dette er ulovlig i Norge og er straffbart. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med en trygg voksen om dette. Når det er utrygt hjemme kan det være viktig å snakke med noen som kan hjelpe deg og kanskje moren din. Du kan ta kontakt med hesesøster på skolen eller ringe alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for hva du kan gjøre videre. Jeg vil også anbefale deg å snakke med politiet om dette, anonymt om du vil, og de vil kunne råde deg på spørmålene om straff og muligens oppreisning. Les gjerne artiklene under for mer informasjon.

Du skriver også at dette vil være med deg i livet videre. Jeg vil anbefale at dette er noe du tar opp med noen, gjerne helsesøster. Dette er noe som er viktig å få snakket om og bearbeidet så det ikke har en negativ påvirkning og kontroll over deg senere. Dette er ikke din feil, det er kun de voksnes ansvar å sørge for et trygt og kjærlig hjem for barn. Hvis du ikke får snakket med en psykolog nå for eksempel, så håper jeg du vil huske på det for senere. Lykke til. 

Du kan også lese på denne nettsiden om erstatning:

www.voldsoffererstatning.no/voldsoffererstatning.292687.no.html

 

 Vennlig hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

Hva gjør politiet når de får vite om unge som har det vondt hjemme?

Politi 02800

Politiet er opptatt av å gi barn og unge den rettsikkerheten de har krav på. De skal bli hørt og trodd, og de skal slippe å leve i hjem der de er redde og utrygge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold