Hopp til hovedinnholdet

Hva hadde skjedd med meg om jeg hadde slått ned en annen gutt?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

hei. jeg lurer bare på hva som hadde skjedd om jeg hadde havnet i en slosskamp med en venn av kjærsten min som prøver seg på henne å er litt "ekkel". hvis jeg f.eks. jeg hadde slått han ned å han måtte på legevakta. hva hadde da skjedd med meg? hadde jeg fått straff for dette å hva hadde straffen evt hvert?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Gutt 16 år

Du skriver at en venn av kjæresten din prøver seg på henne og er litt "ekkel". Du lurer på hva som ville skjedd med deg dersom du havnet i en slosskamp med han, og dersom du slo til han?

Først vil jeg si at det høres ganske kjipt ut dersom du opplever at en venn av kjæresten din prøver seg på henne og er litt "ekkel". Mange ville nok også kjent seg litt sjalu da. Jeg lurer litt på om kjæresten din opplever vennen hennes sin oppførsel på samme måte som deg? At hun også opplever det som plagsomt og ekkelt? Det kan være viktig å tenke på når du lurer på hvilke konsekvenser det kan få dersom du slår han. På den ene siden kan du bli anmeldt for bruk av fysisk vold (skriver litt mer om det lenger ned), i tillegg risikerer du å såre eller gjøre kjæresten din sint, dersom hun ikke ønsker at du skal slå vennen hennes.  

Litt generelt om hva som kan skje dersom du bruker vold:

Du kan anmeldes etter:
Straffeloven § 272. Denne gjelder grov kroppskrenkelse, og har en strafferamme på fengsel inntil 6 år. Kroppskrenkelsen vil gjerne regnes som grov hvis den har ført til sterkt smerte eller skade. Det vil også ha betydning om den har skjedd uten foranledning, er blitt begått mot en forsvarsløs person eller har karakter av mishandling. 

Eller: 

Straffeloven § 273 som gjelder kroppsskade, og har også en strafferamme på fengsel inntil 6 år. Bestemmelsen brukes hvis man "skader en annens kropp eller helse, gjør en annen fysisk maktesløs eller fremkaller bevisstløshet eller liknende tilstand hos en annen".

Det er umulig å si akkurat hva slags straff du ville fått om du slo denne gutten og du ble anmeldt for det. Generelt er det slik at ungdom under 18 år bare kan dømmes til fengsel når det er særlig påkrevd. Det er få ungdommer som havner i fengsel i Norge. I stedet for fengselsstraff kan man få såkalt ungdomsstraff. Du kan lese mer om dette i den ene artikkelen jeg har lagt ved. 

Tilslutt vil jeg si at vold ofte leder til mer vold, og løser sjeldent det som er det opprinnelige problemet. Kanskje kan problemet med denne vennen løses ved at du og kjæresten din snakker sammen om hvordan hun kan få til å si ifra selv? Eller at du selv kan snakke med denne gutten, uten å bruke vold, og risikere straff? 

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer

Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff

Jente foran murvegg (colourbox.com)

«Jeg er fornøyd med at jeg fikk en sjanse til». Ungdom som begår alvorlige kriminelle handlinger skal straffes for det, men er du under 18 år er det en mulighet for å slippe soning i fengsel.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold