Hopp til hovedinnholdet

Var det en voldtekt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! ja ikke sant jeg var sammen med en gutt i sånn 1 måned ca. og han ville ha sex og ville at jeg skule suge han og sånt, men jeg sa til han at jeg ikke var klar. en da kom han til meg for de jeg sa at vi kanskje kunne ha sex da, men den dagen hadde jeg drukket for jeg ikke ville ha sex med han. jeg var veldig full og jeg klarte så vit å gå. Men allikevel prøvde han og ha sex og fikk meg til å suge han( selv om jeg hadde sakt til han at jeg ikke ville sugen han flere gnager før) med meg selv om jeg ikke klarte å si ja eller nei. og han tvang meg allikevel. jeg klarer ikke å snakke med noen om dette siden jeg føler meg dum som drakk og det som skjedde. voldtok han meg eller hva skjedde liksom det plager meg hele tiden? jeg slo opp med han noen dager sener etter jeg forsto hva som hadde skjedd. han er 1 år eldre enn meg og dette skjedde i mars i fjor. da var jeg 15 blir 16 i år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å føle at man blir tvunget til å ha sex er vanskelig å håntere. Du skriver at du flere ganger tidligere hadde sagt i fra om at du ikke ønsket sex. Den dagen det skjedde var du veldig beruset. Du klarte verken å si nei eller ja til sex. 

En voldtekt kan være mer enn at noen ved vold eller truende oppførsel tvinger en person til seksuell omgang.

Hvis noen har seksuell omgang med en person som er «bevisstløs eller av andre grunner er ute av stand til å motsette seg handlingen», uten at det foreligger vold eller trusler i tillegg, er det også en voldtekt. Dette står i straffeloven § 291.

Eksempler på tilstander der en person ikke er i stand til å motsette seg handlingen kan være at personen sover eller er overstadig beruset. Man kan se på det som at hun eller han har mistet kontrollen over sin evne til å si nei.

Per definisjon utnyttet han at du var beruset og ikke klarte å si i fra om at du ikke ønsket sex. Det er politiet som må vurdere om det du har blitt utsatt for er en voldtekt. Du kan ta kontakt med politiet hvis du ønsker å anmelde dette. 

Mange som opplever det samme som deg sliter med hendelsen i ettertid. Mange opplever skyld og skam etter å ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Noen klandrer seg selv for at de ikke turte å gjøre mer motstand, sa nei tydelig nok, for at de drakk for mye. Det er aldri din skyld hvis noen tvinger seg til seksuell kontakt. Jeg vil anbefale deg å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det, og hva du sliter med. Da kan du få hjelp til å bearbeide det du har opplevd. 

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold