Hopp til hovedinnholdet

Er jeg en voldsperson fordi jeg har konflikter med faren din.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Pappa sier at jeg er en voldsperson fordi vi har noen konflikter. Er jeg et forferdelig menneske? (sender denne inn på nytt fordi jeg mistet koden min.)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 19

Du skriver at faren din sier at du er en voldsperson fordi dere har noen konflikter og du lurer på om du er et forferdelig menneske. 

Så fint at du tar kontakt og spør om dette. Først vil jeg si at de som bruker vold ikke trenger å være forferdelige mennesker. Folk bruker ofte vold når de ikke vet hvordan de skal løse en vanskelig situasjonen og når de ikke klarer å roe seg selv ned. Det er viktig å skille mellom hva en person gjør og hva en person er, og å ta ansvar hvis man har gjort noe galt.

Du skriver ikke noe om hvordan disse konfliktene med faren din ser ut, så jeg kan ikke svare på om du eller han har brukt vold eller ikke, men du kan se om du kjenner deg igjen i det jeg skriver videre. Vold handler om å få makt over en annen person ved å skade, skremme eller såre den andre slik at den personen slutter å gjøre noe den vil eller begynner å gjøre noe den ikke vil.
Vi skiller mellom flere ulike typer vold som jeg skal oppsummere veldig kort her:

- Fysisk vold: alt som handler om kropp. Slag, spark, dytting, holding, kloring etc.
- Psykisk vold: true, skremme, kontrollere, krenke, ydmyke. F.eks. true med fysisk vold, å forlate noen, skrike høyt, banne, gjøre seg skremmende med kroppen.
- Marteriell vold. Vold mot/med ting. Kaste, knuse, ødelegge gjenstander. Slå i vegger/bord. 
- Seksuell vold. Voldtekt eller å presse/mase/true noen til seksuelle handlinger.
- Latent vold. Stemningen som blir etter en voldsepisode. De rundt vet at det kan skje igjen og tilpasser seg bevisst eller ubevisst, "går på nåler"

Jeg legger ved en artikkel der du kan lese mer om hva vold er. De fleste av oss har brukt en eller flere av disse  formene for vold på et eller annet tidspunkt, men det kan være viktig å få hjelp hvis det blir et mønster og det går utover andres følelser, frihet og trygghet. 

De fleste ungdom som bruker vold har opplevd vold hjemme eller på skolen i form av mobbing. Hvis du ser at du enten bruker vold og/eller er blitt utsatt for det kan det være fint å få hjelp til dette av f.eks. en psykolog. Hvis du går på skole kan du snakke med helsesøster eller du kan snakke med fastlegen din og få en henvisning. Du kan også sjekke om det er et ATV- kontor der du bor på atv-stiftelsen.no.

Ønsker deg masse lykke til!

 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold