Hopp til hovedinnholdet

Er vold alltid ulovlig og er det like ille om det er mellom to damer?

Jente 16 år
 

Spørsmål

er vold alltid ulovlig ? uanet alder eller kjønn, vis det er en dame i et lesbisk forhold som føler seg mishandla er dett like lille som vis en man gjør det ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16

Du lurer på om vold alltid er ulovlig og om det er like ille om en lesbisk dame føler seg mishandlet som hvis man blir mishandlet av en mannlig kjæreste.

Svaret på begge spørsmålene dine er ja. Alle former for vold er ulovlig i Norge, uansett hvem man bruker den mot. En dame har ikke lov til å bruke vold mot en annen dame eller mot en mann, på samme måte som menn ikke har lov til å bruke vold mot andre menn eller mot damer. Kjønn og alder spiller ingen rolle. 

Grunnen til dette er at vold er skadelig både fysisk og psykisk, spesielt hvis det kommer fra en man er glad i. Vold er skadelig selv om den ikke synes utenpå. Vold kan blant annet gjøre at man får dårligere selvbilde, føler seg trist eller deprimert, får skyldfølelse, er redd for å være seg selv eller si hva man mener, får vondt i kroppen eller blir forvirret.

Vi skiller mellom ulike typer vold og jeg legger ved en artikkel der du kan lese om dem. For å si det kort er vold alle måter å få makt over en annen person på som handler om å skremme, krenke, skade eller ydmyke personen så den slutter å gjøre noe den vil eller begynner å gjøre noe den ikke vil. Hvis man er redd i forholdet sitt og ikke føler seg fri til å si eller gjøre det man vil kan det tyde på et usunt og voldelig forhold. 

Det er lurt å snakke med noen hvis man blir utsatt for vold eller hvis man bruker vold selv. Du skriver ikke noe om din situasjon, men hvis du opplever noe av dette vil jeg anbefale deg å snakke med noen du stoler på og kanskje noen profesjonelle. Hvis du går på skole kan helsesøster være fin å kontakte. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Er kjæresten min voldelig?

Kjærester #ikkegreit / ung.no

Kjæresten min er vanligvis snill mot meg, men i det siste har han forandret seg litt. Når vi krangler blir han fryktelig sint.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold