Hopp til hovedinnholdet

Er det frist for å anmelde overgrep?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg lurer på om det er en frist for å anmelde. Må man for eksempel anmelde før det har gått en måned etter hendelsen? Eller kan man vente lenger? Har lest § 67. Fristen for foreldelse, men er litt usikker på om jeg forsto den riktig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 16

 Takk for din henvendelse til oss

 Hvis man har vært i kontakt med et voldtektsmottak og de har samlet bevis, oppbevarer de bevisene i inntil 3 mnd. Så hvis man har bruk for disse bevisene i en anmeldelse burde man anmelde senest 3 mnd etter hendelsen.

Ellers legger vi ved kopi av en link vi fant hos juristen på ung.no. Den forklarer lovverket godt.

 

Vi råder deg til å ta kontakt med en advokat hvis du er i tvil.

 

Ønsker du noen å prate med noen andre om det du har opplevd kan du ringe Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon 80057000, nettadresse: www.incest80057000.noeller Alarmtelefonen for barn og unge tlf. 116 111 nettadresse: www.116111.noDette er  døgnåpne telefontjenester du kan ringe anonymt til .

 

?Når en voldtekt vil være foreldet, vil bero på de nærmere omstendighetene ved voldtekten. I straffeloven § 192 er det gitt en strafferamme på 10 år for voldtekt, men strafferammen kan utvides til 21 år hvis det foreligger spesifiserte særlig skjerpende forhold ved voldtekten.

 Det fremgår av straffeloven § 67 at forbrytelser med en strafferamme på 10 år vil bli foreldet etter 10 år, mens forbrytelser med en strafferamme på 21 år vil bli foreldet etter 25 år. Se linken under for hvilke forhold ved en voldtekt som kan gi utvidet strafferamme, og altså utvidet foreldelsesfrist:

 www.lovdata.no/all/hl-19020522-010.html#192

 Når det gjelder forbrytelser som voldtekt er det ellers viktig å anmelde slike hendelser så fort som mulig av hensyn til politiets etterforskning og bevisspørsmålet. Politiet vil ha en mye enklere jobb med å samle bevis mot gjerningsmannen hvis voldtekten blir anmeldt umiddelbart. Snarlig anmeldelse kan også spille en rolle hvis det blir søkt om voldsoffererstatning.?

Hilsen juristen, ung.no

 

Vi ønsker deg lykke til

Med vennlig hilsen Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold