Hopp til hovedinnholdet

Menn blir utsatt for mer vold enn kvinner.Hvorfor fokuserer vi ikke på det?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg ønsker å vekke lys på problemene menn møter i Norge. Etter jeg ble gjort oppmerksom på problemene i USA tenkte jeg at statistikken sikkert har noen likheter her i Norge, men jeg finner ikke noen nyere statistikker angående problemene. Har ikke regjeringen (som i USA) årlige rapporter angående anmeldte tilfeller av vold eller evt. spørreundersøkelser om dette? Fra tidligere rapporter ser jeg skremmende tall for menn som opplever vold fra familie til fremmede, overfall og ran, i de fleste tilfeller oppleves det i større grad for menn enn kvinner. Det hadde nok vært et steg frem for Norge å ta opp problemene før det hender som i Storbritannia hvor feminister presset universitetet i York til å kansellere en event hvor det skulle bli tatt opp og snakket om.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20

Du skriver at du vil vekke lys på problemene menn møter i Norge og etterlyser sånn jeg statistikk over vold mot menn. Du ønsker at Norge tar opp problemene før det blir som i Storbritannia der feminister har bidratt til at problemene ikke blir diskutert. 

Hvis jeg forstår deg riktig ønsker du fokus på at menn blir utsatt for mer vold enn kvinner, både av fremmede, bekjente og familie. Jeg har heller ingen statistikk på hvor mye vold menn og kvinner blir utsatt for, men jeg er enig med deg i at vold er et problem man må snakke om.

Menn utsettes kanskje for mer vold fordi menn oftere bruker vold mot hverandre? Vi vet at fysisk vold er vanligere mellom menn enn mellom kvinner. Voldelig kriminalitet utøves også oftest av menn mot menn. Den fysiske volden menn bruker kan gjøre større skade enn volden kvinner bruker fordi menn er større og sterkere. Forskning har vist at kvinner som blir utsatt for vold av sin partner av motsatt kjønn er reddere enn menn som blir det. Vold menn bruker ender også oftere med store skader eller død. 

Når det er sagt finnes det mange andre former for vold; psykisk, materiell, seksuell og latent. Vold er galt og skadelig uansett og vi skal ikke godta at hverken menn eller kvinner utsettes for dette!

Når du nevner feminister får jeg et inntrykk av at du ser på dette som en kamp mellom kjønnene. Det tenker jeg det er viktig at vi ikke gjør det til. Vold er skadelig både fysisk og psykisk, uavhengig kjønn og alder. Jeg synes det veldig fint at du engasjerer deg og ønsker å diskutere et samfunnsproblem. Håper du vil fortsette å gjøre dette uten at det handler om kjønnskamp. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold