Hopp til hovedinnholdet

Jeg ga etter, vi hadde sex. Har jeg blitt voldtatt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

da dette skjedde gikk jeg i første klasse, siden den gang har jeg ikke fortalt en levende skjel om det som skjedde, jeg klarer ikke og bestemme meg for om jeg direkte har blitt voldtatt, jeg vet ikke. og i så mange år har dette vært så tungt for meg men har på en måte kommet over det. jeg har aldri sagt dette til noen fordi jeg har vært så skmfull, og jeg føler alt er min feil. jeg gikk i første og var sammen med en gutt som var em del år eldre enn meg, tror han gikk i 3 eller 4 klasse, klarer ikke å huske det helt. men jeg vet hvem han er idag. en dag var vi sammen etter skolen. så skulle vi leke i skogen, så begynte han å vise meg tissen sin og ville jeg skulle ta på den. han spurte om vi skulle ha sex, jeg sa nei. han prøvde overbevisende å fortelle meg hva det var og sa dette var min siste sjanse før jeg dør. jeg var et barn jeg viste ikk hva det var, jeg ga etter og sa ja fordi jeg hadde ingen anelse på hva det var og om det var normalt. vi hadde sex.har jeg blitt voldatt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 15 år.

Takk for at du skrev til ung.no

Jeg forstår at dette er vanskelig for deg! Det var en sterk hendelse som du har bært alene i så mange år. 

Det er vanskelig å svare på om du ble voldtatt. Barn voldtar vanligvis ikke andre barn, men det hender at det skjer. 

Barn leker seksuelle leker. Det er vanlig. Men da skal leken være gjensidig, begge skal ville det, begge skal like det og man skal være på samme alder og samme modenhets-nivå. Barns seksuelle lek er annerledes enn voksnes. Det er sjelden at barn har samleie. 

Når det er 2-3 års aldersforskjell, er maktforholdet skjevt. Det er den som er eldst, og også i dette tilfellet sterkest fordi det var en gutt, som ledet an leken.  I tillegg presset han deg med å si at det var din siste sjanse før du døde. Du var et lite barn. 

Du skriver at du føler skam på grunn av dette. Skam rettes innover mot selvet. Skam kan være destruktivt for selvfølelsen. I stedet for å føle skam, kan du tenke at ansvaret og skylden var guttens? Han var eldst, han var sterkest, han initierte det og styrte det hele.

Hvis skylden og ansvaret var guttens, er spørsmålet om du klarer å tilgi ham? Det er mye god helbredelser tilgivelse. Hvis du klarer det, er det en god vei til å akspetere det som skjedde. 

Du kunne ikke noe for det. Du var et lite barn. Du visste ikke hva dette var, du visste ikke hva du ga etter til. Hvis du også klarer å tilgi deg selv, den lille jenta du var, vil det også virke frigjørende for deg. Tilgivelse er en god vei til akseptering og kanskje en avslutning, at du klarer å la være å tenke mer på det som skjedde. 

Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her, hvis det er til hjelp. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold