Hopp til hovedinnholdet

Noen jenter i nabolaget truer og banker folk

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 14 år. Det er noen jenter som bor i nabolaget mitt og rundt om kring. Disse jentene er noen helt forferdelige mennesker, de ødelegger ungdomsmiljøet helt. De går rundt og truer og banker folk og går rundt med kniver osv. De kommer blant annet til skoler for å banke folk og følger etter dem. Og de har blitt anmeldt flere ganger men politiet bryr seg visst ingen ting om dette. De tenker at det er barnegreier men for oss er dette seriøst de har lister det de skriver uskyldige folk sine navn som de vil banke og sånnt. De finner på grunner til å banke folk og når de får sjansen og finner en av de de vil banke alene så er de ofte rundt 10-20 stykker som banker én person som vanlig er den fornærmede yngre enn dem. Det blir alltid tatt videoer av disse slåsskampene og det blir lagt ut på Instagram og Snapchat. Og sendt til andre via Internett. Jeg har opplevd alt dette her selv og jeg håper dere kan hjelpe

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det du beskriver er ikke greit. Du og de andre ungdommene burde slippe å være utrygge i deres eget nærmiljø. 

Ta vare på alle videoene du finner på nettet. Det er viktige bevis. Be også om hjelp fra voksne til å anmelde det du har opplevd. Det er ulovlig og straffbart å oppleve trusler og vold som du beskriver. Det er lettere for politiet å gjøre noe med dette hvis de har noen konkrete saker å ta utgangspunkt i. Det er vanskelig å forandre eller påvirke hvordan andre skal oppføre seg. Men politiet kan bestemme og til en viss grad kontrollere at slike episoder ikke skjer igjen. Jeg vil tro at politiet bryr seg og vil gjøre noe med situasjonen, selv om du opplever at de ikke bryr seg. 

Det er kanskje andre også som bør gjøre noe. Kanskje noen av de jentene strenger hjelp med noe de strever med? Sånn hjelp er ofte frivillig. Men barneverntjenesten kan noen ganger bestemme at de skal hjelpe foreldrene i foreldrerollen når ungdom gjør noe kriminelt. Helsesøster eller en som jobber i PPT kan noen ganger prøve å komme i posisjon til ungdom som trenger hjelp fordi de ikke klarer å oppføre seg på en måte som er sosialt akseptert i samfunnet. Du kan si i fra til de voksne hjemme, rektor, helsesøster og ta dette opp som en sak via elevrådet. Så er det kanskje best for deg å være tydelig på at du forventer at de voksne ordner opp. Så kan det være lurt å snakke med sosiallærer på skolen eller helsesøster om hvordan du kan beskytte deg mot å oppleve noe liknende igjen. Det kan være hjelpsomt for deg å snakke med noen om hvordan situasjonen påvirker deg. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold