Hopp til hovedinnholdet

Straffbart å slå noen etter å ha blitt trakassert?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om det er straffbart å banke (slå) noen som seksuelt trakkaserer deg. Og i så fall, er det forskjellig straff på hvis du banker noen som har trakkasert deg verbalt, ikke-verbalt eller fysisk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er straffbart å slå eller banke opp noen, og det regnes som kroppskrenkelse. Straffebestemmelsene om vold står i straffeloven § 271 flg.

Dersom du har slått noen, så skal domstolen legge vekt på om personen handlet i "berettiget harme" når de bestemmer hva straffen skal bli, jf. straffeloven § 78 bokstav a jf. § 80 bokstav e. Med "berettiget harme" menes det at man hadde grunn til å være sint. At volden er begått etter at man ble trakassert kan være en slik grunn. Dersom domstolen mener at personen som skal straffes handlet i "berettiget harme" kan straffen bli mildere enn ellers. 

Har du slått noen, så kan du også i spesielle tilfeller bli helt straffri dersom den gjengjelder en forutgående kroppskrenkelse, kroppsskade eller særlig provoserende ytring, jf. straffeloven § 271 andre ledd.

At man har blitt provosert kan altså i noen tilfeller medføre at straffen blir mildere eller at man blir frifunnet for straff. 

Vi kan ikke si noe mer konkret enn det; utgangspunktet er helt klart at man ikke skal svare med vold - uansett hva det gjelder.

Dersom du har blitt trakassert seksuelt eller på annen måte, er det viktig at du snakker med noen om dette. Vold vil ikke løse noen ting. Du bør snakke med en voksen du stoler på, for eksempel foreldre eller helsesøster. Du bør også vurdere å anmelde saken til politiet.

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese!  

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold