Hopp til hovedinnholdet

blir truet av venninnen min sin kjæreste 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en besteveninne som har en kjæreste som er ekstremt overbeskyttende. Og han lar henne ikke møte meg. For noen uker siden var jeg på en fest og han tok tak i meg truet meg og kvelte meg. Jeg gjore ingen motstand. Han sa han skulle banke meg hvis jeg fortsatte og holde kontakten med henne. "Han driver også med kampsport og er god i boksing" (trenger ikke ta med det). Jeg har tenkt å ringe til politiskjefen som jeg skjenner godt, og be han ta en alvorsprat med han. Men jeg lurer på om det er noe mer jeg kan gjøre? Hva er straffen for en trussel, kveling og vold? Og hvis han skal gå løs på meg en gang hva kan jeg gjøre for å motvirke det? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er både straffbart å ta kveletak på andre og true andre. 

Trusler er straffbart etter straffeloven § 263. Av denne bestemmelsen fremgår det at: 

Den som i ord eller handling truer med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Å ta kvelertak på noen regnes som en straffbar kroppskrenkelse. Det fremgår av straffeloven § 271 at: 

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som øver vold​ mot en annen person eller på annen måte krenker ham fysisk.

En kroppskrenkelse kan gjøres straffri dersom

a) den er gjengjeldt med en kroppskrenkelse eller kroppsskade,​4 eller
b) den gjengjelder en forutgående kroppskrenkelse, kroppsskade​4 eller særlig provoserende ytring.

På bakgrunn av det han har gjort kan du altså anmelde han. 

Du lurer på hva du kan gjøre for å forhindre at han går løs på deg. Slik jeg forstår deg ønsker han ikke at du skal ha kontakt med jenta som er hans kjæreste. Ettersom han allerde har kommet med trusler om vold og har utøvet vold mot deg ved å ta kvelertak bør du være forsiktig, og hvertfall forsøke å holde deg unna han. 

Hvis du er redd for hva han kan finne på bør du anmelde han. Du kan også be om besøksforbud. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med politiet for å få råd om hvordan du bør gå frem i denne saken. 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold