Hopp til hovedinnholdet

Utsatt for vold fra kjæresten, hva skal jeg gjøre?https://dinutvei.no/

Jente 16 år
 

Spørsmål

Okay så jeg har en kjæreste og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Så jeg har vært ikke helt trofast mot.. Uansett så drømte han at jeg var utro mot han med en venn av meg. Han er fin og sånn, men vi hadde aldri blitt noe. Uansett han ville jeg skulle slette han på snap, så sa jeg nei. Fordi når han er ute å drikker med vennene sine, så snakker jeg med han, og han får meg til å føle meg bedre. Så klikket han og sa at jeg ropte å skreik når jeg snakket til han med vanlig stemme. Han slo hull i veggen min.. å sa at det var folk rundt oss som skreik og at når jeg gråt så skreik de. Han lot meg ikke gå å gråte alene heller.. Han ville jeg skulle slutte å gråte så han kvelte meg og kløp meg og slo meg. Jeg har blåmerker etter dette.. Helt ærlig så trodde jeg at dette var slutten på meg.. Jeg lovet meg selv at hvis han slo meg igjen ville jeg slå opp (han slo meg i ryggen en gang da..) Men jeg vil ikke slå opp.. jeg er redd den eneste veien ut av dette er å dø.. hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 16 år

Du skriver at kjæresten din her slått deg flere ganger. Du har fått blåmerker og har vært redd for å dø. Du har lovet deg selv at du skal slå opp med han hvis han slår igjen, men du vil ikke gjøre det slutt. Du er redd for at den eneste veien ut av dette er å dø. Du lurer på hva du skal gjøre. 

Du beskriver veldig alvorlig fysisk vold. Det kjæresten din gjør mot deg er hans ansvar alene, det du har opplevd er ikke din feil! Han har ingen rett til å reagere som han gjør og handlingene hans er også ulovlige og kan gi straff. Mange av dem som opplever å bli utsatt for vold kan synes det er vanskelig å gjøre det slutt. Dette kan handle om at kjæresten er verdens beste når han ikke er sint. Det kan også handle om at man føler skyld for det man har opplevd, og man er usikker på om andre kan bli glad i den. For en del kan det oppleves håpløst og man kan tro at å dø er eneste utvei. Det er det ikke! Det fins håp, og det fins en vei ut av dette. Først skal du vite at reaksjonene dine er normale reaksjoner etter vold. Å bli utsatt for vold rammer vårt indre følelsesliv, vår tro på oss selv og vår tro på vår verdi som menneske. Det er derfor viktig at du får en trygg og god voksen å snakke med, som kan hjelpe deg til å finne en vei ut av forholdet, og til å få tro på deg selv og hva du kan klare uten han! 

Jeg vil råde deg til å snakke med helsesøster, enten på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Du kan også via helsesøster, eller fastlegen din, komme i kontakt med en psykolog. Hvis du er redd for hva kjæresten din kan finne på er det viktig at du snakker med politiet. Da kan du f.eks få besøksforbud. Han kan også bli anmeldt for den volden han har utsatt deg for. 

Du kan lese mye mer om vold og hjelp, på denne nettsiden: dinutvei.no/

Du kan også ringe gratis og anonymt til Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge. 

Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold