Hopp til hovedinnholdet

Du lurer på hvilken rettigheter du har etter å ha opplevd vold.

Annet 19 år
 

Spørsmål

For noen år tilbake bodde jeg sammen med ''bestevennen'' som utøvde psykisk og fysisk vold. Jeg gjorde det klart at jeg ikke var interessert i annet enn et vennskap. Flere ganger våknet jeg på natten hvor han tvangsholdt meg og prøvde seg på mer. Han truet ofte med å ta livet sitt hvis jeg ikke gjorde som han ville, og ble han høylytt, slo i vegger, og prøvde å manipulere på alle mulige måter. Han ville meg jo ''bare godt'', mente han. Jeg trodde jeg hadde et vennskap, menble mer og mer innestengt, fjernet fra mitt sosiale liv, og sluttet på skolebenken. Han nektet å la meg flytte hjem da han var deprimert og redd for å miste meg, redd for å havne hos pskyriater. Inntekten min forsvant sammen med alt det andre, og han dekket alt. Noe som i følge han ikke var noe problem. Helt til han fikk med seg at foreldrene mine ville få meg hjem. Da ble jeg tvunget til å skrive under på en håndskreven kontrakt som skulle betale innen 5 år, ellers kontaktet han politiet. Hvilke rettigheter har jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiSpørsmålet du har angående rettigheter vil noen med større kjennskapen til loven kunne hjelpe deg bedre med, som jus delen her på ung.no eller en advokat.

Det jeg kan informere om og bekrefte er at det du beskriver her er flere former for vold, og de er alle ulovlige. Det du beskriver er psykisk vold i form av trusler, økonomisk styring, isolering, manipulering og forsøk på å ta over kontroll. Det er også fysisk vold i form av å holde deg fast. Det er seksuell vold i form av seksuell trakassering og forsøk på overgrep. Slå i vegger og andre ting er materiell vold. Jeg håper du kan lese om noe som heter latent vold som handler om hvordan vold setter spor i hvordan man føler seg lenge etterpå og hvordan det er med på å opprettholde vold over lengre tid fordi man er redd for hva som kan skje hvis man gjør noe som provoserer den voldelige. 

Jeg håper du får mer hjelp ift. spørsmålet angående juridiske rettigheter og at kunnskapen om hva du har opplevd kan hjelpe å opplyse saken. Lykke til. 

 Vennlig hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold