Hopp til hovedinnholdet

Vold fra foreldre. Anmeldelse. Hva kan man gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 17 år gammel og har en søster på 15. Helt siden vi er små har vi kranglet, men ulikt fra andre barn. Da jeg var var 10/11 stakk hun meg med en kniv under armen, hun var 8/9. Mamma løy da vi ankom sykehuset, og dokumenterte skaden som uhell. I 2016 i Frankrike var vi og badet ute, og kranglet som normalt, til hun klorte meg over armen. Jeg hadde et stort, rødt kloremerke over hele armen. Foreldrene mine er ikke bedre. De blir bare sinte når vi krangler, og det er alltid jeg som får kjeft, fordi jeg er "eldst". Hun kommer seg alltid unna, fordi foreldrene mine har stemplet meg som psykisk ille, og snakker høyt om det. Jeg har også dårlig forhold til foreldrene mine, siden de har oppført seg altfor dominerende siden jeg var liten. Siden jeg var rebell og ville forske på livet uten foreldre som tar avgjørelser for meg, sier de nå at jeg er grunnen til dette dårlige forholdet. For presist 30 min siden utførte hun vold på meg igjen, dette vil jeg anmelde. Hva bør jeg gjøre? Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 17 år

Du skriver at du og lillesøsteren din krangler mye, men ikke som andre søsken. Søsteren din har bl.a påført deg knivstikk under armen og gitt deg stygge kloremerker. Foreldrene dine kjefter, gir deg skylda for kranglingen med din søster, og har også utøvd vold mot deg. Nylig ble du utsatt for vold igjen, og nå ønsker du å anmelde. Du lurer på hva du bør gjøre. 

Dette høres ut som en ganske uholdbar situasjon å leve i. Det er vondt å bli gjort til syndebukken i sin egen familie. Dine foreldre har ikke lov til å utøve vold mot deg, eller søsteren din, og de er som de voksne ansvarlig for at hjemmet er en trygg plass. Det er dem som må ta ansvar, både for hva de gjør, men også for hvordan du har det med søsteren din. At du har blitt utsatt for vold er ikke din feil, og du har heller ikke skyld i at forholdet deres er dårlig. Ingen barn/ungdom skal bære det ansvaret! Jeg vil råde deg til å starte med å kontakte barnevernet der du bor. Det er barnevernet som skal sørge for at alle barn og ungdom har det trygt i hjemmene sine - de er "barnas beskyttere". Barnevernet vil da vurdere om det er trygt nok for deg å bo hjemme, og hva slags hjelp dere som familie trenger for at dere kan ha det fint sammen, og for at dine foreldre får til å være gode, trygge foreldre. 

Du kan også ringe Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge. De kan hjelpe deg til å komme i kontakt med barnevernet der du bor, eller bare være gode å snakke med, når du trenger det! 

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold