Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min blir utsatt for vold hjemme. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 16 år gammel og har en kjæreste som er like gammel som meg. Foreldrene hans er skilte, og han bor annen hver uke hos moren og faren. Han har blitt slått flere ganger av moren sin, og fått mange blåmerker. Han opplever det også som at moren ikke er glad i han, og han gruer seg alltid til å dra tilbake til moren sin. Som kjæresten hans er det helt forferdelig å føle at jeg ikke kan hjelpe han i en slik situasjon. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe han i denne situasjonen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 16 år

Du skriver at kjæresten din blir utsatt for vold av moren sin. Hun har slått ham flere ganger sånn at han har fått blåmerke. Kjæresten din gruer seg til å dra hjem og opplever at moren hans ikke er glad i han. Du lurer på hva du kan gjøre for å hjelpe han. 

Det er veldig forståelig, og naturlig, at dette oppleves vondt for deg også. Å se de vi er glade i bli utsatt for vold (både fysisk og psykisk) kan være like vondt som å selv bli utsatt. Mange vil som deg føle seg ganske maktesløse. Kjæresten din er heldig som har deg som bryr deg og vil hjelpe han. Det er til stor hjelp bare det! Mitt beste råd er å snakke med kjæresten din om det han opplever. Hjelpe han til å forstå at det verken er hans feil eller ansvar hva han blir utsatt for. Vold er alltid utøverens ansvar, i dette tilfelle moren hans. Hjelp han til å se at dette handler om vansker med sinne og vold hos hans mor, det handler ikke om han. Han er bra som han er! Det neste du kan gjøre er å hjelpe han i kontakt med noen som kan hjelpe moren hans. Enten at han får snakket med helsesøster på skolen eller tatt direkte kontakt med barnevernet der dere bor. 

Både du, og kjæresten din, kan også benytte Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge. Dit kan man ringe gratis og anonymt, men man kan også få hjelp til å komme i kontakt med f.eks barnevernet dersom man ønsker det. 

Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold