Hopp til hovedinnholdet

Jeg selvskader. Hvordan kan jeg stoppe det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente som driver med selvskading. I det siste har jeg gjort det oftere enn vanlig.jeg har gjort det siden jeg var tolv men det var ikke så ofte. jeg ikke hvorfor jeg gjør det men jeg har også hatt selvmordstanker, så det er nok en sammenheng. jeg lurer på hvordan jeg kan slutte. og hva jeg skal gjøre med problemene mine. jeg skuler arrene og når noen ser dem stirrer de bare på meg. jeg vil ikke ha det sånn. har dere noen forslag til hva jeg kan gjøre for å stoppe? håper noen kan hjelpe meg.<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14

Det finnes ulike årsaker til at ungdom selvskader. Ofte er det slik at en selvskader, for eksempel kutter seg på armene, for å dempe vonde følelser. Hvis en strever med vonde følelser slik som å være lei seg, være urolig, sint eller frustrert kan en oppleve at følelsene er så vonde og overveldende at en ikke vet hva en skal gjøre med dem. Da hender det at noen selvskader. Ved selvskading føres oppmerksomheten bort fra de vonde følelsene og over på den fysiske smerten. En kommer seg derfor litt "bort fra" de vonde følelsene. Dette er en måte som kan hjelpe "der og da", men som kan være farlig og som ikke hjelper over lengre tid. 

Så fint at du har lyst til å slutte å selvskade og at du skriver til ung.no. Å klare å slutte å skade seg selv handler om å forholde seg til de vonde følelsene, de som får en til å selvskade. Ved å forsøke å finne ut av hva man føler, for eksempel om en er trist eller sint, så kan en finne ut av hvorfor en er trist eller sint. Da kan en forsøke å gjøre noe med det istedenfor å skade seg selv.

Ofte vet en ikke hvorfor en har vonde og vanskelige følelser. Da er det ikke så lett å gjøre noe med dem. Da trenger en oftest hjelp. Mitt råd til deg er å snakke med foreldrene dine om selvskadingen og hvordan du har det. Sammen kan dere finne ut av hva som skal til for at du skal få det bedre og slutte å selvskade. Hvis du synes dette er vanskelig kan du kontakte helsesøster på skolen eller helsestasjonen for ungdom. De er vant med å snakke med ungdom med mange ulike problemer blant annet selvskading. Her kan dere drøfte hva som vil være god hjelp for deg, enten det er samtaler hos helsesøster eller på helsestasjonen, eller henvisning til behandling for eksempel på BUP.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold