Hopp til hovedinnholdet

Hei, i gymmen i dag opplevde jeg at en person var veldig truende og det virket som han hadde lyst til å utøve vold mot meg.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, i gymmen i dag opplevde jeg at en person var veldig truende og det virket som han hadde lyst til å utøve vold mot meg. Grunnen til at dette eskalerte var fordi jeg sa ifra om at personen gjorde noe vi fikk beskjed om å ikke gjøre og han var på det andre laget. Han startet å snakke grovt mot meg og siden jeg ikke var i helt humør den timen så slang jeg med leppa tilbake og det vet jeg er galt og jeg gjør det vanligvis ikke! Uansett da, grunnen til at jeg frykter slosskamper er at skolen er for det første kjent for at vold oppstår, spesielt i klassen til den eleven. Jeg har absolut ikke lyst til å yte vold mot noen og jeg gjør så godt jeg kan for å ungå det. Jeg er fult klar over hva jeg skal gjøre for å ungå hete situasjoner, men jeg lurer litt på hva jeg gjør om noen slår først og jeg slår tilbake. Jeg er en rutinert bokser med 2 år erfaring, det ligger i blodet å reagere med slag tilbake og jeg vet at disse slagene vil høyst sannsynelig ende med KO om jeg ikke blir slått ut først

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år

Takk for at du skriver til oss.

Etter å ha lest det du skriver forstår jeg at du ikke liker tanken på at du skal havne i en situasjon der der du kan skade andre. Det er veldig bra at du er bevisst på og ikke har lyst å utøve vold mot noen!! Det er også viktig at du vet hvordan du skal unngå "hete" situasjoner.

Det at du er en rutinert bokser og derfor er vant med "å slå tilbake" kan være en trussel mot andre når "opphetete" situasjoner oppstår. Samtidig er det bra at det gir deg en trygghet som mange andre ikke har fordi du vet at du kan forsvare deg hvis du blir nødt. Den tryggheten bør du bruke til å prøve å roe ned og løse en situasjon på fredelig vis

Det er vanskelig å holde å "holde igjen" hvis man blir provosert - slik som denne episoden du refererer til. Og det er ikke uvanlig at man noen ganger må ta noen "dype pust" eller fjerne seg fra en situasjon for å unngå å svare med vold. Dette er noe en kan trene/øve på. 

Du forteller at skolen er "kjent for at vold oppstår" - det er slett ikke bra. Det er en sak som skolen må jobbe med og sette inn tiltak for at det ikke skal fortsette. Hvis de ansvarlige på skolen ikke er klar over dette "ryktet" bør du informere ledelsen om det. 

Her er litt informasjon fra jurist vedr. voldsutøvelse:

Å utøve vold mot en annen person regnes i utgangspunktet som en kroppskrenkelse etter straffeloven § 271. Hvis kroppskrenkelsen har medført skade, kan det regnes som en grov kroppskrenkelse etter straffeloven § 272
Etter straffelovens § 271 straffes kroppskrenkelse med bøter eller fengsel i inntil 1 år.

Jeg anbefaler deg å snakke med noen om disse tankene og følelsene dine. Det kan være helsesøster, rådgiver på skolen din eller andre voksne. Fortell dem åpent om hvordan du tenker når du blir provosert og at du kan få tanker om å slå tilbake. De vil høre på deg og gi deg råd til hvordan du kan unngå dette i nye situasjoner. 

Håper dette var til hjelp for deg.   

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold