Hopp til hovedinnholdet

Hvordan uttrykke følelser uten å bruke vold?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vansker for å uttrykke følelser ovenfor crushet uten å bruke vold. Hver gang jeg blir veldig glad eller gira fordi han gir meg oppmerksomhet, blir jeg voldelig og slår eller kaster ting på han, og jeg har virkelig ikke lyst til det. Jeg ber om unnskyldning hver gang, og han sier at han ikke bryr seg og at det går bra, men jeg har forsatt veldig dårlig samvittighet, noe han sier bare er gøy. Hva kan jeg gjøre for å ikke være så voldelig ovenfor han? Jeg har ingen 'bokstaver' som ADHD eller lignende. Hilsen j01

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 16 år

Du skriver at du har vansker med å uttrykke følelser, spesielt når han du liker gir deg oppmerksomhet og du egentlig blir glad så kan du slå eller kaste ting på han. Du ønsker ikke dette. Du har ingen diagnoser som f.eks ADHD. 

Å håndtere følelser på den måten man ønsker kan for mange være en utfordring. Det å bli god på å forstå hva man føler og reagere på "riktig" måte er en treningssak. Det krever øving. Noen har gjennom sine foreldre fått masse hjelp til å forstå og handle på ulike følelser, andre har fått lite eller ingen hjelp. Hvilke følelser som var "tillatt" da du vokste opp vil også avgjøre hvilke følelser du er god på, og hvilke du kanskje strever litt mer med. Voldelige reaksjoner koblet til en spesifikk følelse kan handle om at du tidligere har opplevd noe traumatisk som trigges av akkurat den følelsen.. Akkurat hva som gjelder for deg er vanskelig å si uten å ha snakket mer med deg. 

Jeg synes det er skikkelig bra og modig at du forteller om vanskene dine, og ønsker å endre måten du reagerer på når du blir glad/gira. Det å slå og kaste ting er vold som du skriver, og selv om han sier det går fint, tenker jeg det er kjempe bra at du lytter til den "dårlige samvittigheten" du får - for den kan du bruke som motivasjon for endring! Jeg vil råde deg til å oppsøke helsesøster på skolen din, eller dra på helsestasjon for ungdom der du bor. Der kan du få snakke med helsepersonell, gjerne en psykolog, om vanskene dine. Sammen kan dere finne ut hva som kanskje er årsaken til at dette er et problem du har, og finne måter du kan øve på å bli god på å være glad/gira uten å bruke vold. 

Lykke til!  

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold