Hopp til hovedinnholdet

Jeg har veldig store sinneproblemer.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har veldig store sinneproblemer. Jeg kan bli rasende av hva andre sier, ting som står i veien, mye mas i hverdagen, hva folk sier til meg og folk som er uenig. Jeg har hatt sinneproblemer så lenge jeg kan huske, har også prøvd sinnemstringskurs uten mye hell. Er kjent for å være et voldelig menneske og slåssing er nesten blitt en del av hverdagen. Har ofte blitt utvist av skolen fordi jeg kan være en fare for andre elever og lærere. Hvis folk sier imot meg kan jeg bli rasende og gå til angrep på dem. P.g.a raserianfallene mine har jeg ofte havnet i trøbbel me politi, skolen og på fritid. Jeg har en tøff bakgrunn som kan forklare en god del, men det er ingen unnskyldning for å bli rasende. Jeg kan ikke ha kjæreste fordi jeg er redd for hva jeg kan gjøre og vennene mine blir veldig redd for meg når jeg blir sint. Mange av tingene mine er ødelagt, knust, brukket og brukket fordi jeg hiver dem i veggen eller sparker de når jeg blir sint. Hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du strever med sinne ditt. Det er modig av deg å sette ord på hvordan dette påvirker deg negativt i livet ditt og at du ønsker hjelp til å gjøre noe med det!

For mange ungdommer som har hatt en tøff bakgrunn har sinne og vold blitt en mestringsstrategi. Kanskje har du vært nødt til å reagere med sinne og vold for å "overleve" det vonde du har opplevd. Volden har kanskje til og med vært bra og viktig for deg i en periode av livet ditt! 

Men, så kommer det til et punkt der volden begynner å få mer negative konsekvenser. Du har blitt utvist fra skolen, fått trøbbel med politiet, du ødelegger tingene dine, vennene dine blir redd når du blir sint og du tør ikke ha kjæreste fordi du selv også er redd for hva du kan gjøre. Du får liksom ikke til å endre hva du gjør når du blir sint, selv om du ønsker det. 

Det å endre en måte å reagere på som har vart lenge er ikke lett. For mange som har utøvd mye vold og vært i masse slosskamper er volden nesten blitt en del av "hvem de er". Du skriver at andre kjenner deg som et voldelig menneske og slossing er nesten blitt en del av hverdagen. Det er tungt å endre seg når andre har disse forventningene til oss, og enda vanskeligere om man har venner som oppfordrer en til å sloss. 

For å få til en endring kan det være viktig å endre på ditt eget syn på hvem du er. Jeg tenker at du er mye mer enn den volden du utøver. Du er en gutt med mange andre talenter, egenskaper, interesser og verdier enn bare volden. Det er like mange sider ved deg som det er ved andre mennesker. Og du kan velge hvilke som skal få plass i ditt liv. Dette kan innebære at du må ta avstand fra f.eks venner som også utøver mye vold eller oppfordrer deg til å sloss. 

Så skriver du at du blir rasende når folk er uenige, maser, ting står i veien eller andre sier deg imot. Bak den rasende følelsen vil jeg tro at det kanskje ligger noen andre, vonde følelser. Det kan være tristhet, redsel, skam, maktesløshet, en følelse av å ikke være bra nok eller annet.. Felles for mange som har sinnevansker er at de ikke orker å kjenne på de vonde følelsene og "hopper" rett til sinne som kan utløse voldshandlinger fordi de også mister kontroll på hva de gjør. Dersom det er sånn for deg vil det kunne hjelpe å snakke med noen, f.eks en psykolog. Å snakke om de vonde og tøffe tingene du har opplevd i ditt liv kan også bidra til å gi dem mindre "makt" over deg. 

Det å forstå hvorfor volden har vært viktig for deg, få distansert deg fra et evt "volds-miljø", få bearbeidet det vonde du har opplevd og bli mer kjent med de ulike følelsene inni deg er kanskje den beste veien å gå. Og så etter det vil du kunne få mer nytte av verktøyene du lærte på sinnemestringskurs.

 

Så mitt råd: Snakk med noen! Ta kontakt på helsestasjon for ungdom. De kan hjelpe deg i kontakt med en psykolog i kommunen der du bor. Kanskje fins det er Alternativ til vold kontor der du bor, som har mulighet til å ta deg inn.  

Lykke til! 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier og Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold