Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min lever i et voldelig forhold. Hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er i en veldig vanskerlig situasjon. Jeg har en veninne som blir utsatt for vold i forholdet sitt. Jeg har forklart henne at jeg ikke kan love henne at det blir mellom oss dersom jeg er bekymret for at hun kan skade seg selv eller ta livet sitt, eller om voldsepisodene blir så farlige at det kan ta livet av henne. Jeg har også sakt at jeg er veldig bekymret for at hun skulle være alene om dette og gitt henne tips om forskjellige telefoner hun kan ringe hvis hun ønsker å være anonym, bare hun sier det til noen, selv om det ikke er meg er jeg fornøyd. Er det noe mer jeg kan gjøre for å hjelpe henne? Har dere tips til spesifike telefoner for dette? Eller telefoner hvor de kan være helt anonym?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du skriver til meg her på ung.no om dette vanskelige, men viktige temaet. Jeg synes det er veldig fint at du er en så god venn som vil hjelpe venninnen din.

Du skriver at du har prøvd å få henne til å snakke med noen andre. Du skriver ikke hvor gammel hun er, men jeg regner med at hun er på din alder. Hvis hun er under 18 år, kan hun kontakte alarmtelefonen for barn og unge. Det kan hun forsåvidt gjøre uansett om hun har fylt 18, de hjelper henne likevel.

Hun kan gå inn på www.korspaahalsen.no og chatte med noen, hun kan også ringe inn dit og snakke anonymt men en ansvarlig voksen. Det kan du også gjøre når du er bekymret, og du kan få råd om hva du kan gjøre.

Hun og/eller du, alene eller hver for dere, kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Der vil dere også få all den hjelpen dere trenger.

Det er veldig bra at du har sagt til henne at det ikke er sikkert du kan gå med dette alene, og at det er viktig at hun (eller du) forteller dette videre til en voksen, det tror jeg er det beste som kan skje.

Venninnen din må på en eller annen måte komme seg ut av dette forholdet, men det kan høres ut som om hun trenger hjelp til det. Vær der for henne og støtt henne, fortell at du er der for henne uansett.

Håper det går bra med deg og venninnen din, og at det ordner seg for henne.

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Er kjæresten min voldelig?

Kjærester #ikkegreit / ung.no

Kjæresten min er vanligvis snill mot meg, men i det siste har han forandret seg litt. Når vi krangler blir han fryktelig sint.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold