Hopp til hovedinnholdet

Kom mot meg, tok kvelertak, brukte armen mot halsen, og løftet hodet. Vold?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei. jeg var på en fest med noen venner, å typen til en venninne. vi hadde alle drukket litt, men jeg var ikke full. jeg husker alt. jeg og typen til venninnen min diskuterte biler. vi ble litt uenige, så kom han plutselig mot meg å tok kvelertak på meg. brukte armen sin mot halsen min, og løftet hodet. det varte sikkert i 5 sekunder. var skikkelig ubehagelig og vondt. i løpet av kvelden hadde han gjort det 2 ganger. fikk ikke noe merke på halsen, men gjorde vondt. Vennene mine sier at jeg må fortelle det til foreldrene mine eller en annen voksen, men er det vold? jeg var helt klart ikke med på noe. det var bare noe han plutselig gjorde. jeg sa ikke noe støtende til han. var det ulovlig det han gjorde? (gutten som gjordet det fyller 22 i år).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Ja, dette er vold! Fysisk mishandling er enhver form for fysisk handling som skader eller kontrollerer et annet menneske, alt man kan gjøre mot en annen sin kropp. Det kan være slag, sparking, dytting, klyping, lugging, biting, knivstikking, binding, brennmerking, angrep med ulike gjenstander, bruk av kniv eller våpen, ta kvelertak og lignende. Som du ser kommer det å ta kvelertak inn under dette. Hvordan man tar kvelertak, enten det er dirkete med hendene eller med armen mot halsen samtidig som han holdt halsen strukket ut slik at hodet løftet seg av kraften på trykket, er det akkurat den samme effekten; puste-røret stenges de sekundene han holdt armen der, 
Du må snakke med foreldrene dine om dette. Hvis det er vanskelig å forklare kan du ta utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da vil de forstå med en gang. 
Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Du kan også ringe politiet på 02800. 
Hvis denne mannen er kjæresten til venninnen din, og at han kan gjøre dette mot deg i all offentlighet, er kanskje et viktig spørsmål hvordan venninnen din har det i forholdet? Kan det være at hun utsettes for vold? Kanskje kan du spørre henne om dette en gang dere er alene? Det er hjelp å få for å komme ut av voldelige forhold. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold