Hopp til hovedinnholdet

Var det voldtekt eller seksuell trakassering?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg var 14 på et kjøpesenter. Jeg og vennene mine hadde gjemsel og jeg gjemte meg i garasjen under senteret. Det kom en 19åring, han var tydelig ruset. Han kom rett opp til meg og klådde på meg. Jeg var litt 'horete' før og hadde maaaange guttevenner. Tenkte ikke noe mer på det, kanskje han bare var en jeg kjente? Raskt etterpå innså jeg at jeg ikke kjente ham og fortalte det til ei venninne. Hun sa at jeg ble voldtatt til ALLE. Jeg fikk dritdårlig samvittighet, han voldtok meg ikke, jeg gjor ingenting imot. Jeg fant utav navnet hans og kontaktet han hvor jeg fortalte hva venninnen min holder på med og beklagde om det har ødelagt noe for ham. Vi ble dritgode venner, men min daværende kjæreste likte det ikke. Han prøvde faktisk å banke ham opp. Jeg ser tilbake på hendelsen og lurer på om det faktisk var voldtekt eller seksuell trakassering? Jeg kjente ham ikke, han prøvde å gå i buksa på meg og kledde av seg på stedet. Det var egentlig ganske skremmende, men som sagt, jeg var litt 'hore

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei Jente 16   

 

Takk for din henvendelse til oss.

 

Det du beskriver i mailen din til oss, kan ikke kalles voldtekt. Men det betyr ikke at det denne gutten utsatte deg for er greit. Å klå/beføle noen uten at man har fått samtykke til det, er absolutt ikke greit. Det heter seksuell trakassering eller uønsket seksuell beføling.

Vi syns det er veldig flott at du tok kontakt med gutten etterpå for å "rydde" opp i ting. Men det er jo viktig at han får vite at slik adferd ikke er greit, men faktisk ulovlig.

 

Du beskriver deg selv som litt "horete", og det skal du ikke gjøre. Kanskje er det bare slik at du av og til har vanskelig for å sette grenser for deg selv? Det er helt normalt i din alder, og noe man kan trene seg opp til å bli flinkere til. Så tenk på at for å unngå ubehagelige situasjoner senere, seksuelt eller ikke, så er det fint å være tydelig på hva man syns er greit eller ikke.

 

Dersom du tenker at det hadde vært fint å prate med noen om dette som skjedde deg, så kan du ta kontakt med en lærer du stoler på, eller helsesøster ved skolen din. De vil lytte og forstå, og kanskje kunne komme med noen gode råd som kan hjelpe deg.

Ønsker du å ringe noen for å prate, så kan du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge på telefon: 116 111 og/eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon: 800 57 000

 

Håper du fikk svar på spørsmålet ditt, vi ønsker deg lykke til videre.

Legger til slutt ved et par linker som kan være fine å lese:

Hilsen Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold