Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt truet av eksen til ei jente jeg liker, kan jeg anmelde ham?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Gutt 14 her og jeg har blit truet av eksen til ei jente som jeg liker godt på grunn av han ikke liker at vi kysser kliner osv... han sende meg 3 trusler i dag og jeg tok skjermbile av alle. Kan jeg anmelde dette? Hvordan anmalde? Og hva vil i så fall straffen bli? Er dette nokk bevis? Han er med i det ene bildet og de to andre er svarte med tekst. Må foreldre blandes inn? Jeg syns dette er ubehagelig for han sier at han skal kontakte sin onkel som sitter i fengsel slik at han kan "samle" en jeng og "skambanke" meg. Takk...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner veldig godt at du syns dette er ubehagelig, og trusler er noe du kan anmelde til politiet. Men du bør snakke med foreldrene dine før du leverer en anmeldelse til politiet, sånn at de kan hjelpe deg i denne situasjonen. Jeg er sikker på at foreldrene dine vil syns det er veldig fint at du kommer til dem og forteller dem om det som har skjedd, så selv om jeg skjønner at du kan syns det er litt ubehagelig å snakke med dem om det håper jeg du tar en prat med dem.

Siden du er under 18 år har foreldrene dine ansvaret for deg, og hvis du anmelder truslene til poltiet uten at de vet det kan de likevel få informasjon fra politiet. Grunnen til det er nettopp for at foreldrene dine skal kunne ivareta dine interesser i saken. Når du skal anmelde saken må du dra ned på politistasjonen der du bor og levere en anmeldelse.

Straffen for trusler er bot eller fengsel inntil ett år. Om det er nok bevis for å straffe ham som sendte deg truslene eller ikke er noe politiet må vurdere etter at du har anmeldt saken.

Politiet må også vurdere om gutten som har sendt deg truslene i det hele tatt kan straffes. Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år, og det betyr at barn og ungdom under 15 år ikke kan straffes selv om de bryter loven. Du skriver ingenting om hvor gammel gutten er, men hvis han er under 15 år kan du likevel anmelde saken og så kan politiet vurdere om de skal ta en prat med gutten og hans foreldre. Det kan de gjøre selv om han ikke kan straffes hvis han er under 15 år.

Jeg vil også nevne at hvis gutten er over 15 år, er det ikke sannsynlig at han kommer til å bli dømt til fengsel. En sak som dette vil kunne bli overført til konfliktrådet, gutten kan også få tilbud om ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging. Eventuelt vil han kanskje kunne få en bot.

Du kan lese mer om konfliktrådet, ungdomsstraff og ungdomsoppfølging i artiklene du finner nedenfor.

Til slutt vil jeg si at jeg håper det ordner seg, og at du slipper å motta flere trusler fra denne gutten. Jeg skjønner at det er ubehagelig og skremmende, og jeg syns du bør anmelde saken til politiet sånn at de får vurdert den.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff

Jente foran murvegg (colourbox.com)

«Jeg er fornøyd med at jeg fikk en sjanse til». Ungdom som begår alvorlige kriminelle handlinger skal straffes for det, men er du under 18 år er det en mulighet for å slippe soning i fengsel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold