Hopp til hovedinnholdet

Jeg kan ikke bo hjemme fordi mamma slår og lugger meg, hva skal jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål
Hei jeg er en jente på 19 år. Jeg har vokst opp med bare min mamma, pappan min har jeg aldri hatt noe kontakt med. Så lenge jeg kan huske, har jeg alltid hatt vonde opplevelser med vold hjemme. Alt har begynt med en krangel, til at min egen mor har slått og lugget meg gjentatte ganger. Men jeg har alltid grått over det også prøvd å se frem til bedre dager. Men det har alltid gjentatt seg. Jeg har alltid skjønt at det kom til å gjenta seg, men har alltid håpt på at det aldri skal skje igjen. Nå sitter jeg er å lurer på hvorfor jeg har godtatt det så lenge. For det har ødelagt meg helt. For 2 dager siden skjedde det igjen, denne gangen værre en noensinne. Alt begynte med en krangel, hvor hun tok å slo til meg i kinnene 2 ganger. Så gikk jeg inn på rommet mitt pakket ned tingene mine, hvor hun brått kom inn å rev meg i håret ut i gangen hvor hun fortsatte å sparke og slå meg. Hun satt seg ned i trappen å bare så på meg ligge der å gråte. Jeg gikk inn på badet å brakk meg gjentatte ganger, jeg var så utrolig kvalm og hadde vondt. Å jeg hadde heller ikke mulighet for å få ringt noen. Men det var ikke alt, når jeg gikk inn på rommet igjen fortsatte hun å slå, bite, klore og lugge. Jeg har tydelige merker over hele kroppen. Jeg tok meg tingene å dro. Nå sitter jeg hjemme hos kjæresten min med bagene mine og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har ikke noe sted å bo eller være over lengere tid. Jeg har funnet ut at det er nok å jeg kommer aldri til å dra hjem igjen. Jeg er så utrolig flau over alt, så jeg greier ikke å snakke om det en gang til vennene mine. Den eneste jeg har fortalt alt til er kjæresten min og mormor. Jeg måtte la det gå så langt før jeg tørte å fortelle de to det. Jeg er så redd for at hvis jeg forteller noen om det, kommer jeg ikke til å bli trodd. Dette har foregått i mange mange år, å først som 19åring har jeg fått opp øynene. Å nå vet jeg rett og slett ikke hva jeg skal gjøre.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19år!

Slik du beskriver din situasjon høres det riktig ut at du ikke bør flytte hjem igjen. Du bør undersøke hvilke muligheter du har for å kunne bo en tid hos.

Jeg tror det er viktig at du snakker om hvordan du har det til noen. Det er ingen grunn til at du ikke skal bli trodd. Jeg synes at det er leit at det er ingen som har visst hvordan du har hatt det tidligere og tatt ansvar for deg. Dette hadde vært en sak for barnevernet da du var yngre. Det er dessverre vanlig at barn er lojale ovenfor sine foreldre og derfor finner seg forhold som de ikke burde.Det kan være mange grunner til at moren din ikke har greid å fungere som hun skulle. Det er imidlertid ingen som berettiger at har blitt utsatt for det du har.

Det er flere måter du kan få hjelp på. Du kan ta kontakt med fastlegen din for å få henvisning til psykolog. Du kan også ta kontakt med helsestasjonen for ungdom der har de ofte både helsesøster, lege og ofte også psykolog. Når det gjelder dine økonomiske muligheter er det lurt av deg å ta kontakt med både NAV og lånekassen.

Håper dette er til nytte for deg.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om rasisme?

Finnes det rasisme på norske arbeidsplasser?