Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor lengter jeg fortsatt etter en som fikk meg til å gråte hver dag?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg var sammen med en fyr i 3 år vi gjorde det slutt for rundt 2 måneder siden. Han var psykisk voldelig mot meg og det var så ille at jeg følte at det eneste valget jeg hadde var å ta livet av meg selv. Jeg trodde ting skulle bli bedre siden vi har gjort det slutt nå, men jeg har fortsatt mareritt om han, og tingene han sa til meg er fortsatt støpt inn i hjernen min. På grunn av han så tørr jeg ikke snakke med andre eller si meningen min, og jeg er fortsatt livredd for å gjøre feil og ikke være perfekt. Men selv om jeg vet nå at det er han og ikke jeg som har gjort noe galt så vet jeg at hvis han hadde spurt meg om å bli sammen igjen så hadde jeg gjort det. Hvorfor lengter jeg fortsatt etter en som fikk meg til å gråte hver dag? Og hvordan kan jeg komme over smertene etter han som jeg fortsatt føler?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Når man har vært så lenge, og i så ung alder, med en psykisk voldelig fyr, tar det tid før man klarer å komme over alt det som har skjedd. Det tar også tid før du kommer over han. Han har et psykologisk grep på deg. Man kan identifisere seg med den som har vært psykisk og/eller fysisk voldelig mot seg til den grad at man tar dens parti, at man ønsker å både forsvare og beskytte personen. Dette er kanskje årsaken til at du savner ham. 
Ting han har sagt er støpt inn i hjernen din og hindrer deg i å leve et fritt og godt liv. Du kan snakke med andre! Du kan si meningen din! Du må ikke, under noen som helst omstendigheter, gå tilbake til han! Du kan ikke leve et liv i redsel for å gjøre noe feil, prøve å være perfekt. 
Du må finne profesjonell hjelp til å kvitte deg med det psykologiske grepet han har på deg! Da vil du få en ny og annen forståelse av alt som har skjedd og du vil klare å se ham for den han er. Du kan snakke med fastlegen din eller lege på helsestasjon for ungdom for å få henvisning til en psykolog eller til den kommunale helsetjenesten som jobber med psykiske utfordringer. Noen kommuner har også noe som heter Rask psykisk helsehjelp. Der er det kort ventetid og man kan få oppfølging over et gitt tidsrom. Du kan sjekke kommunens hjemmeside å se om det er et slikt team i din kommune.  
Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. 
Helsesøster kan også hjelpe deg med å finne fram til en egnet hjelper. 
Du er viktigst i verden for deg selv og du skal få hjelp til å finne tilbake til deg selv, mot og styrke og livsglede! 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold