Hopp til hovedinnholdet

Hun jeg bor sammen med er ikke grei med meg. Har to personligheter.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 20, jeg flyttet hjemmefra for et år siden. Vi bor 3 kvinner i et hus på landet. Hun på 40 (kaller henne H) foretrekker å være for seg selv. Men det er et problem. Hun har to personligheter, på ene siden er hun snill. På andre siden, blir hun VELDIG fort irritert og hun lar det virkelig gå ut over meg. Hun rakker utrolig mye ned på meg, og hun gjør de minste ting om til noe stort. Hun får meg til å føle meg skikkelig dritt, kaller meg ubehagelig, vanlige hverdags ting jeg gjør er feil, jeg må være forsiktig med hva jeg sier og gjør så jeg slipper at hun tråkker på meg. Jeg føler at det hun gjør er psykisk mishandlig. Hun irriterer seg over meg, jeg sier unnskyld og hun er snill og grei. Jeg er fjern av meg, glemmer en del. For et par dager siden hadde jeg glemt hvor matrester var. Så hun smakk til meg i hodet og viste meg hvor det var med et alvorlig tryne. Jeg trives dårlig pga dette og føler at det hun gjør ikke er greit, jeg føler meg rakket ned på og mobbet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Og beklager at det har tatt tid å få svar. Det du forteller om får meg til å tenke at du ikke føler deg trygg i huset du bor i. Dine beskrivelser av kvinnen du bor sammen med (H) gjør meg bekymret. Det virker som hennes adferd undertrykker og kontrollerer deg og ut ifra måten du skriver om situasjonen på her, lurer jeg på om du er redd for henne? Det høres ut som at du må tilpasse deg hennes humør for at det skal bli OK stemning i huset. Det høres ikke godt ut, det er belastende å ha det slik over tid. 

Det er nemlig DIN opplevelse av det som skjer mellom dere som er avgjørende, ikke akkurat hva som blir gjort eller sagt. Hvis du opplever det hun sier og gjør som krenkende eller kontrollerende, er det det som bestemmer hvor alvorlig det er. Du sier at du føler du blir utsatt for psykisk mishandling. Jeg har lyst til å gi deg et lite utdrag fra artikkelen vår om hva som er psykisk vold. Jeg lurer på om du vil kjenne deg igjen i noe av dette.

"Psykisk vold:

Utskjelling, direkte trusler, indirekte trusler,truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, ignorere, ydmyke, framsette uriktige anklager, forhør, og kontroll. "

Ut ifra det du har fortalt mener jeg at du blir utsatt for flere av tingene som ligger under denne definisjonen. Og da vil jeg understreke: Det er ikke du som har ansvar for H sin oppførsel. Alle har vi ansvar for oss selv og hva vi bidrar med i relasjoner. Selvsagt må man samarbeide og ta ansvar for sin egen rolle i et bokollektiv. Man bør snakke respektfullt og hyggelig til hverandre, delta i husarbeid og i det sosiale livet i huset. Men selv om det blir konflikt er det aldri greit at man utagerer fysisk. skremmer, krenker, truer eller kjefter så mye at den andre føler seg mindre verdt eller blir trist og usikker og redd for å si i mot.

Jeg syns egentlig at du bør flytte ut ganske raskt, hvis dette preger deg så mye som jeg får inntrykk av. Det er kanskje ikke bare bare å flytte men for å ta vare på din egen psykiske helse er det lurt at du prioriterer å finne et nytt sted fremfor å bli i et hus der du ikke har det bra. Du kan ikke kontrollere H men du kan ta kontroll på din egen situasjon ved å flytte. Jeg håper du finner et annet sted der du kan finne ro og få respekt for den du er!

Jeg håper dette var til hjelp. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold