Hopp til hovedinnholdet

En venn av meg blir slått av moren sin, burde jeg fortelle det til noen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, dette omhandler en jente i min klasse som jeg er så passe god venn med. Hun har problemer som kan virke som aspergers og hun har fortalt meg at faren hennes forlot henne som ung. Jeg fikk for noen dager siden vite fra en annen at hun blir slått av moren sin, jeg vet ikke hvor alvorlig dette er og siden hun er kinesisk ble jeg fortalt at dette er vanlig i Kina. Jeg vet at hun allerede har problemer fra før av og vil ikke gjøre situasjonen vanskeligere for henne, men jeg føler at dette er barnemishandling i en grad. Burde jeg fortelle myndighetene? Helsesøster? Takk i forkant.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du bryr deg, og at du skriver til oss og ber om råd!

Du forteller at du har hørt at en venn av deg blir slått av moren sin. Vennen din er kinesisk, og du har forstått at dette er vanlig i Kina. Nå lurer du på hva du skal gjøre, og du skal fortelle det du har fått høre til en myndighetsperson/helsesøster. Du er litt redd for at du gjør situasjonen hennes vanskelig ved å si ifra, men du føler at det som skjer er barnemishandling.


Jeg synes absolutt du skal si ifra til en voksenperson. Det kan være en lærer du stoler på, eller helsesøster på skolen. Det er ikke det viktigste hvem du forteller det til, men at du gjør det. Ingen barn skal bli slått! Det er forbudt å slå barn i Norge, selv om det kanskje er vanlig at det blir gjort i enkelte andre land.

Håper du sier ifra til en voksen, slik at vennen din kan slippe å bli slått i fremtiden.

Vennlig hilsen Helsesøster/Helsebror

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold