Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om fars sinne/voldelighet kan ha påvirket henne.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Pappa var voldelig når jeg var liten men kan det på virke meg. Fordi noen ganger så blir jeg så sur uten grunn at jeg gå på angre på storesøsteren min. Og hun har trut med å ringe til politie eller sakt at vi får forster foreldre fordi jeg har været så voldelig mot henne

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja dersom du har vokst opp med mye sinne og vold i hjemmet så kan det ha påvirket deg slik at du også reagerer slik i dag. Jeg forstår det slik at du ofte blir sint og voldelig mot din søster. Jeg skal derfor gi deg noen råd om det som kalles for sinnemestring, men det jeg råder deg til å først gjøre er at du snakker med noen om det du sliter med av sinne og vold. Snakk gjerne med helsesøster. Helsesøster treffer du enten på skolen der du går eller ved nærmeste helsestasjon for barn og unge i kommunen der du bor.

Det finnes ingen "medisiner mot sinne", men det finnes en del tips for sinnemestring. Det er ikke alltid lett å forstå hvor sinnet kommer fra. Vi vet en del om temperament og temeramentsforskjeller hos mennesker. Blant annet vet vi at temperament er det mest stabile personlighetstrekk. Det vil si at dersom du allerede fra spedbarnsalder av er litt hissig, så er dette noe du vil ha med deg videre i livet også.

Når det gjelder sinnemestring så tenker jeg det er viktig å først påpeke at sinne er en naturlig følelse. Oftest blir vi sinte når selvfølelsen vår blir truet. Dette kan f. eks. trigges når vi opplever at vi ikke blir hørt, får gjennomslag for viljen vår eller opplever at vi ikke blir respektert. Det er mange som sliter med sinne og det finnes mange ulike måter for å få kontroll på sitt sinne.

Et nøkkelord for sinnemestring er Bevissthet. Det vil si at man forsøker å bli bevisst på sine tanker som leder til sinnet. Det er slik at hvordan vi tenker om en situasjon, slik du beskriver, påvirker hvordan man føler om situasjonen og hvordan man reagerer. Dette er basisen i noe som kalles Kognitiv terapi, en terapiform som ofte brukes for sinnemestring. Det handler om å bli bevisst på sine tanker og antagelser i de situasjonene man opptrer slik at man har mulighet til å påvirke/utfordre dem med mer realistiske tanker. Nøyaktig hva du tenker om deg selv og andre i den situasjonen du forteller om er vanskelig spekulere i. Men uansett hva det nøyaktig dreier seg om så vil det alltid være andre måter å se på situasjonen, måter å støtte seg selv på slik at man ikke nødvendigvis blir sint. Det handler om å tørre å bli kjent med disse tankene for så å starte med å utfordre dem.

Noen små knep kan du allerede nå begynne med selv. Når du kjenner at sinnet kommer, skal du spørre deg selv:  Hvorfor blir jeg sint?  Har jeg grunn til å være sint?  Hva var det egentlig som skjedde? Er jeg sint på noen, eller for noe?  Hvilken rett har jeg til å la sinnet mitt gå ut over andre?  Slike spørsmål hjelper deg til å beholde fatningen og fokusere noe som utfordrer tankene dine, bevisstgjør deg din egen tilstand, og gir deg mulighet til å snu tankegangen og dermed den kroppslige reaksjonen som fører til sinneutbrudd. Den gamle regelen om å telle til ti, kan være nyttig, selv om mange ikke klarer seg med ti, men kanskje må telle til hundre.

Jeg tror ikke at det du sliter med er en del av en psykisk lidelse (som f.eks en depresjon), og jeg tror at du kan ha god nytte av sinnemestring for å få kontroll på dine reaksjoner. Dersom du ikke klarer dette med mine tips på egen hånd så anbefaler jeg deg å snakke med f.eks. helsesøster på skolen der du går eller ved helsestasjon. Vis gjerne helsesøster det du har skrevet her til oss i UNG.no. For mer info om sinnemestring kan du sjekke ut Alternativ til Vold sine sider på nettet (www.atv-stiftelsen.no/).

Jeg legger ved noen artikler her som jeg tror du kan ha god nytte av å kikke litt på. Jeg håper at mine tanker og råd er til hjelp for deg og ønsker deg masse lykke til videre!

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold