Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lei av å se min mor lide og å føle at jeg hele tiden må prøve...

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er jente på 15 og jeg tenker på selvmord, jeg har gjort det ganske mange ganger. Det har vært tilfeller som er mye verre en denne , men greia er at jeg ikke orker mer jeg har blitt så sykt lei av og prøve. Hele livet mitt har jeg ikke vært så flink på skolen, jeg går nå i 10 og prøver, men det er utrolig vanskelig, jeg og min familie vi har ikke så mye penger, vi bor i et veldig fint nabolag, men lighliheten vi bor i er liten får 5 personer. vi har en ikke så stor stue gang kjøkken toalett og to sove rom, det ene rommet sover vi 4 stykker i og min mor hun er veldig syk så hun sover alende på sitt eget. min mor er fra Kosovo og hun kom til Norge som 28 eller 30 er usikker, men ja mye skjedde og hun fikk 4 barn. jeg ble oppvokst her og har godt på barnehage og alt sånne norske ting. jeg hvil ta selvmord siden jeg har blitt lei av og prøve på skolen , jeg har blitt veldig lei av og se min mor lide av smerter og jeg har blitt lei av å ha det så trangt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du blir lei! Det er lov å kjenne på det!

Det trenger likevel ikke bety at du må dø for å få det bedre. Det finnes hjelp å få og jeg syns det er så fint at du kan fortelle til oss hvor vanskelig du har det og hvor lei du er av å late som at alt er bra.

Det er mange ting rundt deg som er vanskelig. Dere bor trangt, du må dele rom med tre andre og du har en veldig syk mor. Dette kan gi stress og gå utover din skolehverdag og ditt humør og kan gi deg følelsen av at du ikke strekker til.

Jeg syns du skal snakke med noen om hvordan du har det. Moren din gjør helt sikkert så godt hun kan men dersom det er slik at hun er syk og ikke har nok overskudd til dere barn så kanskje dere trenger hjelp.

 

Hva kan du gjøre?

Dine negative og vonde tanker tenker jeg kan handle om at du er sliten og at du har det vondt. Selvmordstanker handler ofte om at man vil at det som er vondt skal forsvinne - det trenger ikke bety at man faktisk vil dø.

Du bør snakke med noen om hvordan du har det hjemme. I første omgang kan det være helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom.

Det å ha noen å dele tanker og vonde følelser med vil hjelpe deg. Hvis jeg forstår deg riktig så er ikke dette så lett for deg å gjøre hjemme da moren din kanskje har mer enn nok med seg selv. Da kan helsesøster være en god person å snakke med.

Det finnes også familievernkontor hvor man som familie kan få hjelp. Noen ganger kan også barnevernet være en god støtte for familier som har det strevsomt.

Du kan også ringe Alarmtelefonen på tlf 116 111 om du trenger noen å snakke med når du har det vanskelig.

Jeg håper dette ga deg noen tanker du kan ha nytte av og som kan hjelpe deg til å få det litt bedre!

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til nytte for deg å lese.

God klem til deg fra meg. Du er god som gull!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold