Hopp til hovedinnholdet

Storesøsteren min slår meg

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en storesøster på 15 (fyller 16 i november) som slår meg. Jeg tok det opp mamma, men da sa søsteren min at jeg begynte. Da sa mamma at det var min skyld å at hun bare forsvarte seg selv. «Det er bra det», sa mamma. «Hvis han gjør noe lignende igjen så bare slå han.» Hva skal jeg gjøre, og hva vil skje med henne hvis jeg sier noe? Hilsen gutt 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss på ung! Det du forteller høres ikke greit ut. Uansett hvem sin "skyld" det er at en krangel startet er det aldri greit at søsteren din slår deg. I følge loven er det ikke lov å bruke vold, verken for voksne eller barn. Du skal ikke godta at din søster slår deg og at moren din lar det skje. Det er fint at du sier ifra om dette til oss og det er fint at du vil finne ut hva som skjer hvis du sier ifra om det som skjer hjemme til noen andre!

Jeg tror det beste du kan gjøre er å starte med å snakke med mammaen din alene. Inviter henne til en samtale da du vet at dere har litt tid, og det i utgangspunktet er god stemning. Fortell mamma konkret hva søsteren din har sagt og gjort som har vært vondt for deg. Kanskje har du flere eksempler enn det ene eksempelet du viser til her? Det er viktig at du sier hvordan du har opplevd dette. Det er viktig at du får frem dine følelser og opplevelser, slik det har vært for deg når søsteren din har slått deg. Det er det du kan si noe om. Det er lett å begynne å kritisere eller klage på den andre parten (slik søsteren din gjør når hun sier:"det var han som begynte!"). Men det hjelper sjelden. For hvis man kritiserer og klager starter man ofte bare en krig og en samtale om hvem som snakker sant og usant. Det viktigste er at du forteller dette fra din synsvinkel. Fortell hva det har gjort med deg at din søster slår (tenk hvilke ord som passer for å beskrive de følelsene du har). Fortell at du er nødt til å få hjelp av mamma til å løse opp i dette og at du blir såra når hun sier det er OK å slå for å forsvare seg. For det er det IKKE! 

Kanskje skulle du ønske at det var mamma som tok initiativet til å løse opp i det som skjer mellom deg og søsteren din, og at hun så - helt av seg selv - hva som foregikk og at dette ikke er din feil alene. Jeg vil understreke for deg at det er mamma  som er den voksne og som må finne ut hvordan hun kan hjelpe storesøsteren din til å slutte å slå. Det er ikke ditt ansvar! Mamma må følge nøye med, hun har ansvar for å beskytte deg!

Men hvis mamma ikke skjønner eller ser selv etter at du har sagt ifra, er det viktig at du nå tar initiativ slik at det kan stoppe! Du skriver at du vil si ifra til noen og det syns jeg er en god ide. Familiekonflikter og søskenkrangel er det mange i hjelpeapparatet som vant til å snakke om og det finnes god hjelp å få. Du kan f.eks ringe til et familievernkontor. Det finnes i alle bydeler og områder i Norge. Du trenger ikke si ifra til mamma eller storesøster at du ringer, du kan ta kontakt på egenhånd. De som jobber der er proffe i å hjelpe familier med slike konflikter du beskriver her. De hjelper de voksne til å ta ansvar. Alle de som jobber på familievernkontoret har taushetsplikt og de vil ikke foreta seg noe ovenfor familien din uten at du er informert og forstår hva som skjer. Jeg vil tippe at det første de gjør er å invitere deg alene inn til en samtale og la deg fortelle litt mer om hva som foregår i familien din. Deretter vil de kalle inn moren din og søsteren din til en samtale, dersom du er klar for det.  

Et søskenforhold skal vare livet ut, så da er det lurt å investere litt tid på å løse opp i det som er vanskelig. Ettersom du skriver inn hit og forteller, sier det meg at du virkelig ønsker et annet forhold til søsteren din enn det du har nå, og at du ønsker å gjøre noe for å endre situasjonen. Det tenker jeg er kjempefint! Jeg håper dette var til hjelp. Jeg legger ved et par artikler som gir flere tips til hvor du kan ta kontakt dersom det blir behov. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold