Hopp til hovedinnholdet

Gruer meg til å flytte til Holmlia

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal flytte til Holmlia i Oslo om noen dager og gruer meg fryktelig. Jeg har hørt rykter om at Holmlia er veldig utrykt og at det er masse knivstikking og skyting der. Er dette sant? Og er det farlig og gå om kveldene i Holmlia helt alene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er lett å forstå at du gruer deg til å flytte! Ikke nødvendigvis fordi Holmlia er et skummelt sted, men fordi når man flytter vet man jo aldri hva man går til. Man går fra noe trygt (der man allerede bor), noe man vet akkurat hvordan er - og til noe utrygt (det nye stedet man skal flytte til). Kanskje flytter du fra gode venner og morsomme fritidsaktiviteter. Det er ikke rart at flytting er følelsesmessig vanskelig og mange ganger trist. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i dette?  Usikkerhet kan være veldig vanskelig. Vi mennesker er ikke alltid så gode på å tåle usikkerhet, vi liker kontroll og trygghet. Når man blir usikker får man ofte god fantasi og ser for seg at de verste ting kan skje. Hvis noen forteller om en skummel opplevelse, klarer hjernen å lage det til en generell sannhet som gjelder for alt. Litt sånn som du forklarer her at du har hørt og tenkt om Holmlia. Men Holmlia er nok som alle andre tettsteder: vanlig, tidvis kjedelig, mye forskjellige folk som bor der og mange forskjellige miljøer - noen dårlige og noen gode og trygge.  

Jeg har faktisk bodd på Holmlia selv! Det var veldig koselig og jeg hadde mange gode naboer og opplevde miljøet der jeg bodde som trygt og hyggelig. Jeg opplevde aldri noe ubehagelig. Men det er min opplevelse. Alle de 36 000 menneskene som bor der vil ha sin egen oppfatning av hvordan de syns Holmlia er. Nå vet ikke jeg hvem du har snakket med eller på hvilken måte du har hørt rykter om knivstikking og skyting. Er det via medier eller er det noen du kjenner som har opplevd dette? Selv om det riktignok har vært voldsepisoder på noen helt spesielle steder der det siste året så har mediene en tendens til å blåse dette veldig opp og lage det større enn det egentlig er. De får det til å høres ut som om hele Holmlia er full av vold, men det er ikke sant. Holmlia er et stort tettsted og består aller mest av helt vanlige boligfelt der det bor helt vanlige familier. De har vanlige skoler og vanlige fritidstilbud for ungdommer. Jeg tror du vil merke at Holmlia er mye mer enn det lille du har hørt.

Husk at i de fleste byer og på de fleste tettsteder i Norge er det 99,9 % av dagene ikke skyting, ikke knivstikking, og ikke farlige ting som skjer. Bare vanlige, kjedelige hverdager. Norge er et trygt land! Men hjernen vår husker som sagt det farlige og det som høres kritisk ut. Hjernen "er på vakt", og det skal den på en måte være - den har i oppgave å tolke verden slik at den kan beskytte deg og gjøre deg beredt på å møte farlige situasjoner. Tilbake i tid hadde våre forfedre mye å passe seg for, de levde i en farligere verden enn vi gjør, med ville dyr og masse krig og drama. Så vi har slike reflekser i oss fortsatt, rent genetisk. Og det skal vi ha, fordi ting kan jo skje med oss også, og man skal ta forhåndsregler for å passe på seg selv. Men noen ganger løper hjernen som sagt litt løpsk og vi får god fantasi, sånn at vi tenker at flere ting er farlig enn det som egentlig er sant. Da kan vi gå og bekymre oss unødig ut ifra en liten ting vi har hørt. Gir det mening syns du? 

Til slutt vil jeg si, at det viktigste for deg nå er at du føler deg trygg sammen med familien din og finner deg til rette der dere skal bo. Jeg syns du skal fortelle foreldrene dine om bekymringene du har, det hjelper å si det til noen når man er redd og har vanskelige følelser. Ved å få det ut kan man bearbeide dem og få nye innspill som roer det litt ned. Forbered dere godt ved å sjekke ut nærmiljøet der du skal flytte. Sjekk ut skolen, og hvilke fritidstilbud som kunne passe for deg. Jo mer kjent du blir med Holmlia, jo tryggere vil du bli der. Gi det litt tid! Og vær trygg på at det finnes masse bra folk overalt i Norge - også på Holmlia!

Jeg ønsker deg lykke til med flyttingen. Under svaret mitt legger jeg ved noen artikler som kan være spennende for deg å lese. De handler om det du tar opp, og noen av de har gode tips til hvordan man kan takle bekyringer.  

Jeg håper dette ga deg litt inspirasjon og litt mer ro. Alt godt til deg!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Når du eller vennen din må flytte

Jenter trøster hverandre (colourbox.com)

Når du har hatt en nær og god venn og en av dere må flytte, kan det være veldig trist. Du kan føle deg både ensom, trist og kanskje redd for å miste kontakten.

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold