Hopp til hovedinnholdet

Snakker om skoleskytinger, hva gjør jeg?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Mange på skolen snakker om skoleskyting. Det er på en måte blitt et fenomen på skolen min. Alle snakker om hvor mange de ville ha klart å drept hvis de ville ha begåt skolekskyting. Burde jeg anmelde de eller si ifra?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår det slik at elevene snakker om det på en slik måte at det ikke er snakk om trusler om å faktisk gjennomføre en skoleskyting. Dette ville vært ulovlig. Å kun tenke på det/snakke om det uten å mene noe med det, trenger ikke å være straffbart. 

Derfor tror jeg det i første omgang kan være lurt å si ifra til noen voksne på skolen om at mange snakker om skoleskytinger. Det er ikke noe hyggelig at elevene går rundt og snakker om dette, og det kan være greit å fortelle de voksne om det slik at de kan prøve å få elevene til å snakke om noe annet. Etter at de voksne har fått vite om dette, kan de eventuelt vurdere om politiet skal involveres og hva de skal gjøre videre for å få en slutt på dette.

Hilsen juristen

Som helsesøster tenker jeg. Dere har kommet til tenkingens 3. stadiet, i følge Piaget, den Schweizke forskeren. Det er det siste steget i tankens utvikling. Dere forstår konsekvenser av handlinger på en annen måte nå en for bare noen år siden.

Utviklingen starter i 12 års alderen og varer livet ut. Kjennetegn er det abstrakte oprasjonelle tenkende. Piaget brukte og benevnelser som, formelt tenkende eller hypotetisk ( antagende) deduktiv (slutnings ) tenkende.

Alle tre begrepene har samme slutning. Det er nå mulig å tenke om tanker på en abstrakt måte. Tanker en kan forestille seg eller gjøre til noe en antar. Som tenåringer kan dere spinne rundt en tanke og forandre virkeligheten med tanken. 

 Det er nå dere kan diskutere konsekvenser av handlinger på en måte som er ny og spennende for dere. Det viktige i den prosessen er at det er voksene tilstede som og får ta del i diskusjonene rundt skoleskyting. Voksene har erfaring i forhold til å tenke abstrakt over lengere tid med bakgrunn i alder. 

Handlingen er en del av dagens virkelighet, men vi kan gjennom diskusjon og holdning selv bestemme hvordan vi vil forholde oss til frykten for denne typen hendelser. 

Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med.

Lykke til vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Hvem blir terrorister?

Mann truer med pistol (colourbox.com)

De som ender opp som terrorister er ofte veldig forskjellige typer personer, og de kan motiveres til terrorisme av forskjellige grunner. Det er fire hovedtyper som går igjen. Les mer om hovedtypene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold