Hopp til hovedinnholdet

Familien strever med voldelig bror

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, gutt 15. Jeg og familien min har et problem med broren min, 20 år gammel. Han er ikke snill mot oss, han blir veldig fort sur, noen ganger truer han med og banke oss. Og han har brukt vold noen ganger, ikke mot meg men mot mamma og pappa. Men jeg klarer snart ikke holde på sånn her lengre. Jeg er alltid redd når han er hjemme, og når jeg er ute så kan jeg bare tenke meg hva han har gjort hjemme, og når jeg først kommer hjem så blir jeg redd igjen. Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre. Men broren min er ikke akkurat en "snill" person. Han har allerde 2 saker med politiet. Den ene er ganske alvorlig. Men jeg lurer på hva vi kan gjøre. Vi har tenkt mange ganger på og ringe politet og politianmelde han men det som alltid stopper oss er at det er familie. Også en ting til jeg vil si er at noen ganger er han kul, morsom og en man kan snakke med. Men når han ikke er det, er han farlig. Mamma og pappa sier også at han ruser seg på noe. Cannabis tror jeg. Så mitt spørsmål er hva kan vi gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Jeg forstår godt at situasjonen i din familie er både skummel, vanskelig og slitsom. Både for deg og foreldrene dine - og helt sikkert for broren din og!

Men uansett hva som er årsaken til at broren din har det vanskelig, bruker vold eller ruser seg er det ikke greit å oppføre seg slik du beskriver her at han gjør. Det er ikke greit for deg å ha en bror som gjør gale ting og som både du og foreldrene dine er redd for. Du skriver at han er farlig og at du blir redd av å være hjemme. Dette er alvorlig! Du må ta vare på deg selv og din egen psykiske helse i dette. Det kan ikke fortsette å være farlig hjemme hos dere.

Broren din er 20 år. Da er han myndig, og er selv ansvarlig for de valg og de handlinger han begår. Dette kan ikke du ta ansvar for. Ettersom jeg skjønner så bor han hjemme på fulltid? Jeg lurer på om det er så lurt? Det er dine foreldre som må sette grenser for broren din, kanskje de bør be ham flytte og ta ansvar for sitt eget liv. Jeg forstår at foreldrene dine ikke vil anmelde han til politiet. For samtidig som de vil få slutt på alt det vonde ved å anmelde han er de jo helt sikkert veldig, veldig glad i han og vil ikke "la han i stikken" eller svikte han. Men å anmelde behøver ikke være å svikte. På lang sikt kan det være til stor hjelp for han at de anmelder, for politiet bruker mye innsats på å hjelpe og drive forebyggende arbeid opp mot ungdom som har kommet skjevt ut. Det kan være starten på en ny vei å gå for han. Sjekk ut denne artikkelen som handler om alt det andre som politiet driver med i tillegg til å straffe! jeg anbefaler både deg og foreldrene dine å lese den.

Men - hvis det blir for vanskelig med politiet - kanskje broren din kan oppsøke hjelp hos helsestasjon for ungdom i kommunen/bydelen dere bor i? Han må selvsagt ville det selv for det er et frivillig lavterskeltilbud. Men det som i alle fall er bra er at det er gratis og de som jobber der er vant til å snakke med ungdommer som strever. De tåler mye og de forstår at adferd og hvem man egentlig er er to forskjellige ting. De vil kunne møte han på en god måte, hvis han tør å dra dit. De kan også hjelpe han med rusproblemene sine. Foreldrene dine kan bli med han dit om han ønsker det.

Ellers, vil jeg si at det er fint å lese at du også ser de gode kvalitetene i broren din, selv om alt det andre dumme trolig tar mye plass. Jeg synes at du skal si til broren din at du syns det er fint når han er den egentlige, kule, morsomme broren din og at du savner han. Fortell han at du skulle ønske at du hadde et bedre forhold til ham og spør om det er noe DERE kan gjøre for å få det til. Det kan være viktig for han å høre. Viktigere enn du tror.

Jeg håper dette ga deg noen svar. Jeg ønsker deg og familien din lykke til. les også flere artikler jeg har lagt ved under, de handler om det du tar opp. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold