Hopp til hovedinnholdet

Har voldelige tanker om søsteren min

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei kjære Ung.no. Søsteren min vinner alltid i ludo, og jeg har begynt å få litt voldelige tanker. Jeg blir meget sinna og ønsker å få henne drept. Vet du hvordan jeg kan få henne drept, uten straff eller at noen finner det ut?

Besvart 14.11.2018 13:07
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det er bra at du skriver til oss i ung.no for å fortelle om voldelige tanker og et voldsomt sinne som plager deg. 

Du skriver at du ønsker å få søsteren din drept fordi hun vinner over deg i Ludo - dette blir jeg bekymret av å lese. Man har lov til å bli så sint man vil på søsken men man kan ikke utøve vold mot dem av den grunn. Man må finne andre måter å håndtere sinnet sitt/konflikten på. Jeg vil derfor ikke svare deg på spørsmålene dine som handler om hvordan du kan få henne drept. Jeg har tro på at det finnes andre løsninger når man er i konflikt med søsken, uansett hvor ille det er. 

Jeg vil  tro at du heller ikke egentlig ønsker å drepe søsteren din. Jeg tipper de voldelige tankene er uønskede også for deg. Hvis ikke vil du ikke skrevet inn hit til oss. Uønskede tanker har en tendens til å komme hyppigere og oftere tilbake. Hjernen er spesialisert på å sile ut informasjon som virker viktig og informasjon som indikerer fare. Så kort sagt så opplever mange at de tankene vi IKKE har lyst til å ha, dessverre har en tendens til å komme sterkere tilbake.  Er det sånn for deg kanskje?

Når det er sagt så er det viktig å skille tanker fra handlinger. Det er ikke ulovlig å tenke på noe som helst. Så det at du har tenkt at du ville drepe søsteren din er bare -  ja - tanker. Det som imidlertid er ulovlig er å skade andre via handlinger.

Det du kan forsøke for at de voldelige tankene skal roe seg litt er at du ser deg selv "utenfra" og sier til deg selv at "nå hadde jeg en skremmende tanke". Ved å ikke presse vekk tanken, men bare legge merke til at den er der uten å gi den for mye oppmerksomhet, kan den gradvis gå over av seg selv.

Dersom det er slik at du opplever at du har tanker om å drepe søsteren din fordi du også for eksempel føler deg nedstemt/deprimert eller på andre måter har det vanskelig ville jeg rådet deg til å snakke med noen om dette. Det første naturlige steget for noen på din alder vil være å oppsøke helsesøster på skolen for å få råd av henne til hva du kan gjøre videre. Hun har taushetsplikt - med mindre hun er bekymret for om ditt liv eller din helse var i alvorlig fare. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom der du bor eller fastlegen din. Veldig ofte hjelper det å si det vi tenker på høyt og drøfte det sammen med andre. Siden du er under 16 år må du snakke med dine foreldre før du kan få time hos fastlegen din.

Husk at tanker ikke er farlige selv om de kan være veldig plagsomme.

Jeg håper dette hjalp litt. Les gjerne artikler jeg har lagt ved under. De handler om noe av det du skriver om. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold