Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg komme meg ut av et dårlg miljø?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15 år å er en del i en gjeng som ikke driver med så gode ting vi stjeler, røyker,snuser osv men det største problemet jeg har er at jeg sloss med andre gjenger minst 2-3 ganger i uka å jeg har havnet på sykehus mange ganger og nå klarer jeg ikke å gå en dag uten å slå i en vegg eller lekkeslåss med folk tror jeg har blitt avhengig med å slåss. Jeg har prøvd å komme meg ut av miljøet men er vanskelig har dere noen tips? Jeg har også stukket fra politiet noen ganger for slosskamper og tyveri nå har jeg bare den vanskelige vegen å gå igjen å det er å slutte med det dårlige livet mitt. Pliss gi meg svar!!?

Besvart 16.12.2018 13:06
 

Svar
Hei gutt 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at du ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt og det er bra at du spør om råd!

Det å bryte ut av et miljø trenger ikke nødvendigvis være lett - men heller ikke umulig. Når man er ungdom så tilpasser man seg ofte det miljøet man er i og skaper en følelse av tilhørighet. Slik jeg forstår deg så kjenner du selv at egentlig ikke ønsker å ha det slik du har det nå. Det er en modig erkjennelse!

Hva kan du gjøre?

Det første og viktigste skrittet er å erkjenne for seg selv at man vil bryte ut at en gjeng eller et miljø. Det har du jo gjort!

Videre vil jeg anbefale deg å tenke gjennom alternativer til aktiviteter du kan gjøre i stedet for og ut å slåss og stjele. Noe annet du liker å gjøre? Det høres ut som du kan ha nytte av å gjøre noe fysisk. Har du noen aktiviteter du trives med å gjøre? Treningssenter, ballsport eller andre former for aktiviteter?

Har du noen rundt deg du kan snakke med om hvordan du har det? Det å ha noen man kan støtte seg til vil være til stor hjelp. Du kan snakke med helsesøster på skolen din eller andre voksne du stoler på kan gjøre at det blir lettere for deg. 

Det krever ofte mot å oppsøke nye arenaer hvor man kanskje ikke trenger å være andre enn seg selv og ikke trenger å slåss. Dette kan for mange være utfordrende men ikke gi opp! Det er alltid tøft å endre miljø og kanskje måtte bytte vennenettverk. Men det går an!

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold