Hopp til hovedinnholdet

faren min og jeg ble uvenner, vi sloss, er det lov?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei Her om dagen ble jeg og faren min uvenner. Jeg begynte å skubbe på han veldig lett, da ble han sint og vred håndene min på ryggen min. Jeg kom meg ut av grepet og dyttet på han litt hardere. Dette var fortsatt ganske svakt. Så tok han hånden sin i en slags lås og slang meg ned i bakken. Det jeg lurer på er om dette straffbart for han. Og om det hadde vært straffbart for meg hvis jeg var 15 eller eldre?

Besvart 01.02.2019 12:23
 

Svar
Hei

Det følger av barneloven § 30 tredje ledd at et barn ikke må bli utsatt for vold eller på annen måte bli behandlet slik at den fysiske eller psykiske helsen utsettes for skade eller fare. Det er ikke bare fysisk vold som rammes av loven, men også annen behandling som utsetter barnets fysiske eller psykiske helse for skade eller fare.

I Norge er det aldri lov å bruke vold mot barna sine. Dette gjelder uansett om du som barn skubbet din far først, eller fortsatte å sloss med han. 

Straffeloven har også regler om at det er straffbart å bruke vold mot andre personer. Det vurderes som mer alvorlig når en voksen, og da særlig noen i familien bruker vold overfor barn. 

Du lurer på om situasjonen du har beskrevet ville vært straffbart for deg om du var 15 år. Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år, det betyr at man kan straffes dersom man begår ulovlige handlinger etter fylte 15 år. Du ville likevel ikke blitt straffet slik som du har beskrevet situasjonen. Du skubbet til din far i en krangel, du er et barn og han er voksen - det er ikke greit at han reagerer med å bruke makt/vold mot deg, som respons på at du skubbet han. 

Jeg synes du burde snakke med pappaen din eller noen andre i familien din om at dette ikke er greit. Du kan også snakke med noen andre du stoler på feks, en lærer eller helsesøster. Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold