Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg håndtere sinne mitt bedre?

Annet 19 år
 

Spørsmål

hei. jegg blir sjeldent sur, men når jeg blir det så blir jeg ofte voldelig. ikke mot andre, bare mot meg selv. sist gang jeg ble sur så slo jeg så hardt i veggen at jeg brakk lillefingeren. jeg vil ikke si dette går under selvskadig ettersom det er en impulsiv handling jeg ikke vil at skal skje. så... mitt spørsmål er, finnes det terapi eller noe annet som kan hjelpe meg med å roe ned? jeg greier ikke trening(har virkelig ikke motivasjon til det) så finnes det noe annet som kan gjøres? jeg er pianist, så vil virkelig ikke ødelegge hånda mi mere enn nødvendig!

Besvart 05.02.2019 18:47
 

Svar
Hei kjære deg!

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det og hvor vanskelig det er å regulere sinne ditt! Jeg er sikker på at det er mange som kan kjenne seg igjen i det du beskriver så du er ikke alene!

Sinne er en følelse vi alle har. Den har en funksjon for oss og vi trenger den til å hjelpe oss og si fra og sette grenser for oss selv. Noen ganger når vi føler oss misforstått eller kommer i andre situasjoner som gjør at vi blir sinte så har vi behov for å uttrykke det. Det høres ut at din måte er å slå i en vegg. Du er som du sier pianist så jeg vil tro at du egentlig vil beskytte hendene dine?

Når vil blir sinte så tenker vi ikke alltid helt fornuftig og mange på en måte straffer seg selv slik at man skader seg eller gjør seg noe på steder man egentlig ikke vil at skal skades. Det kan være en form for selvdestruktivitet eller selvskading. Jeg sier ikke at det er det du gjør - men jeg syns det høres ut som at du på en måte lar sinne ditt gå utover deg selv.

Hva kan du gjøre?

Hva gjør deg sur? Ved å finne ut av situasjoner som gjør at du blir sur så er det lettere å gjøre noe med det.

Når du merker at du blir sint - forsøk en "time-out" hvor du teller til 10 inni deg. Disse sekundene kan hjelpe deg å stoppe opp før du slår i en vegg og du får vondt. Da kan du få kontroll over impulsen som driver deg til å slå.

Dersom du har behov for å få sinne ut av kroppen - kanskje du kan skyggebokse eller gjøre noe annet på rommet ditt? Dette gjør at du får ut sinne samtidig som du ikke skader deg selv og da er det en sunnere måte og håndtere sinne på.

Noen har nytte av å trene - du strever med motivasjon så kanskje du må finne andre måter du kan uttrykke deg på? Kan det å skrive, spille eller tegne være noe som kan hjelpe deg?

Du kan også snakke med helsesykepleier på helsestasjon for ungdom dersom du trenger noen å snakke med eller noen som kan hjelpe deg å finne ut av hva som gjør deg sint.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold