Hopp til hovedinnholdet

Utsatt for mye vold i oppveksten, hvordan få bearbeidet dette?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Gjennom hele barndommen min har jeg opplevd mye vold. Det var ofte mamma slo meg når hun bøe sinna og jeg var veldig redd for henne. Jeg hadde ofte masse sår og blåmerker rundt hele kroppen, men mest overkroppen. Jeg er idag 17 år gammel, bor fortsatt hjemme men uten vold. Mamma slår meg ikke lenger og har ikke gjort det siden 9.klasse. Men siden da har jeg hatt vanskeligheter med å klemme/ha fysisk kontakt med andre siden jeg er i redsel om at de skal skade meg. Det hørets veldig rart ut men for et par dager tilbake ville bestevennen min klemme meg men jeg trakk meg tilbake. Hvordan kan jeg få dette til å slutte siden jeg føler jeg fortsatt har sårene på kroppen og jeg er redd folk skal komme borti meg.

Besvart 04.02.2019 16:25
 

Svar
Hei

Du beskriver en barndom med mye vold og jeg lurer på om du noen gang har fått snakket med noen om det du har opplevd? Dersom ikke tenker jeg det er veldig viktig. Det du beskriver setter spor og vil kunne prege deg i din relasjon til andre mennesker fremover. Altså du beskriver et kjent reaksjonsmønster som kan oppstå hos mennesker som har opplevd å ha blitt sviktet på det groveste av mennesker man i utgangspunktet stoler på. Dersom du går på videregående skole, vil jeg anbefale deg å oppsøke helsesøster og fortelle henne om hvordan du har det. Du kan også oppsøke fastlegen din for henvisning til noen som kan hjelpe deg til å få bearbeide det du har opplevd i barndommen. Tenker dette er veldig viktig for at du skal komme videre i livet og for at du skal kunne følge deg tryggere og stole på andre mennesker.


Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold