Hopp til hovedinnholdet

Han er voldelig. Kan jeg anmelde han hvis jeg får tak i bevis?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ei venninne som har vært sammen med denne gutten i ca 5år. Han har gjentatte ganger vært voldelig mot henne men hun klarer ikke slå opp med henne. Hun har ringt meg å gråtet, vist meg store blåmerker han har gitt henne. Han gjør alt mulig for å skade henne når han blir sint. Han biter, slår, dytter og sparker henne. Han har så kontroll på henne, hun gjør alt for han. Venninna mi har veldig dårlig selvtillit og han sier stadig vekk til henne når de krangler at hun er stygg og feit, at hun aldri får noen andre. Han har vært utro og sitter stort sett inne hele dagen. Han går ikke på skole og har sånn sett ingen sosialt liv. Han er så verbalt slem med henne at det går ikke å beskrives. Jeg lurer på hva jeg kan gjøre? Begge er 18 år, kan jeg anmelde han hvis jeg får tak i bevis? Hvis jeg har vitner? Hva kan jeg gjøre for å hjelpe henne? Jeg vet at jeg ikke kan fortelle henne hva hun skal gjøre å at det er hennes valg å være sammen med han. Men dette har foregått så lenge nå.

Besvart 06.05.2019 08:31
 

Svar
Hei jente 18 år.

Det er så trist å lese om hva kjæresten til venninnen din gjør med henne. Å leve slik hun gjør er vondt, vanskelig og det går hardt utover selvfølelsen. Når man er blitt så plaget, så undertrykt, skadet og trakassert som hun er blitt, er det vanskelig å finne mot og krefter til å bryte ut av det. 

For å hjelpe henne kan du fortsette å snakke med henne, realitetsorientere henne. Gjenta det hun sier, forteller. Kanskje vil hun da virkelig høre og forstå at hun er i en umenneskelig situasjon. Kan du vise henne hva du har skrevet? Kanskje kan dette være en oppvåkning for henne og at hun forstår at hun må bryte med ham? Kanskje kan du også vise henne artikkelen om hjelpetjenester og vold som ligger under her? 

Kan du snakke med foreldrene hennes/de foresatte, vise de hva du har skrevet? Det kan være at venninnen din blir sint og at hun ikke vil snakke med deg, men kanskje må hun ha ekstern hjelp for å komme ut av dette forholdet. 

Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom.

Hvis du får tak i bevis, kan det være til hjelp, hvis hun velger å anmelde ham. Du kan også anmelde han, men jeg ville nok ha forsøkt å få hjelp av andre først, sånn at venninnen din kanskje bestemmer seg for å anmelde han selv. Her finner du kontaktinfo til politiet der du bor

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold