Hopp til hovedinnholdet

hun angrep meg med et kvelertak, og jeg slo tilbake. Er det straffbart?

Jente 17 år
 

Spørsmål

En jente i klassen min var veldig stresset ang eksamen. Da jeg prøvde å hindre henne i å ødelegge oppgaven sin, og sa pent at hun burde prøve å lufte seg, så angrep hun meg med et kvelertak. Uten å tenke så slo jeg henne i fjeset og gaulte at hun skulle gi «faen» i å kvele meg. Skolen ønsker å ikke lage for mye oppstyr ang problemet, men sier de skal holde hun unna meg. Hva burde jeg gjøre? Jeg klarer ikke se på henne, ønsker ikke være i samme rom. Er det noe lovverk ang dette? Er dette straffbart utenom i skolen?

Besvart 15.05.2019 12:48
 

Svar
Hei

Jeg forstår at dette var en svært ubehagelig opplevelse. 

Du kan selv bestemme om du ønsker å anmelde henne til politiet. Dersom det er det du ønsker, at dette skal bli etterforsket av politiet, så kan du selv bestemme det - det har ikke noe med skolen å gjøre. Vold er vold. 

Det heter i straffeloven § 271 at "den som øver vold mot en annen person eller på annen måte krenker ham fysisk", kan straffes for kroppskrenkelse. 

Videre heter det i bestemmelsens andre ledd at "en kroppskrenkelse kan gjøres straffri dersom den er gjengjeldt med en kroppskrenkelse". 

Det er vanskelig for meg å si noe om dette kvelertaket var å regne som "kroppskrenkelse" i straffeloven § 271, og om eventuelt din gjengjeldelse regnes som en kroppskrenkelse, som gjør at jentas handling ble straffri. Men det er nok en viss mulighet for at denne saken ikke vil bli prioritert å etterforske hos politiet. 

Det jeg anbefaler deg å gjøre, er først og fremst å be om å snakke med noen på skolen igjen. Du bør få muligheten til å forklare hvor ubehagelig dette var for deg. Er det kanskje noe skolen vet om denne jenta, som ikke du vet. Har hun noen atferdsproblemer eller problemer hjemme eller lignende, som gjør at skolen "beskytter" jenta? Vil skolen virkelig sørge for at jenta blir holdt unna deg, eller er det bare noe de sier? Skolen bør ta dette på alvor også overfor deg. 

Uansett, vil det til syvende og sist være opp til deg og ta hånd om hverdagen din. Kan du legge dette bak deg? Selv om det var ubehagelig for deg, så er det kanskje jenta som har noen problemer å stri med som gjør at hun får en slik oppførsel? Ikke la hun ødelegge skole-hverdagen din. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold