Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å forbedre klassesamfunnet slik at det blir trygt?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er 15 år gammel og lever egentlig ganske bra, men her er greia. En i klassen min er definitivt en narsissist. Han tror veldig høyt om seg selv og for det meste blir alle bare irriterte av han. Han må alltid ha det sin vei, derfor når noen sier i mot, blir det voldelig. Han blir sur og prøver å sloss om å "vinne". Han røyker, drikker og rett og slett oppfører seg som en gris, bare fordi han tror det gir han en viktig rolle i klassesamfunnet, selv om det definitivt ikke er sant. De fleste syns han er irriterende, men han tror vi er redde for han, noe som vi ikke er. Jeg har prøvd å si det til læreren, men han gjør egentlig ingen ting. Hva kan jeg gjøre får å forbedre klassesamfunnet slik at det blir trygt?

Besvart 22.05.2019 15:00
 

Svar
Hei!

Det er lærerens ansvar å lede klassen slik at alle kan føle seg trygge og ha et godt læringsmiljø. Det har alle rett på. Alt dette står i Oppløringsloven. Men det er ikke alltid lett, som du påpeker. 

Vi har alle med oss "bagasje", som gjør at vi velger ulike måter å oppføre oss på. Noen ganger er vi født slik at det er vanskelig å styre dette selv, også. 

 

Jeg har erfart at det å bygge samhold mellom elevene kan hjelpe. Team-building-aktiviteter er fine slik. Poenget er å gjøre øvelser hvor dere må hjelpe hverandre og samarbeide for å løse oppgaver. Når dette lykkes, blir det vanskeligere å gå tilbake til "gamle vaner" etterpå. Øvelsene skal være morsomme og ikke så faglig krevende. Det finnes mange forslag på Internett.

Forklar læreren din om ditt syn på klassemiljøet (igjen), og spør om dere for eksempel kan ha en halv dag med slike aktiviteter. Du kan få en forelder/foresatt til å ta opp saken også. Blir du ikke hørt, kan rektor være neste steg. Lykke til!

Lærer/rådgiver, ungdomsskole, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold