Hopp til hovedinnholdet

Storebror er sint og skader meg

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, min bror som er 18 år han har alltid vært frekk med meg og familien, ofte så krangler han med foreldrene mine og da slås de mye og da ender det opp med at broren min ødelegger ting i huset, ofte går det utover meg når han er sint kommer han inn til meg og begynner og plage meg, ofte har broren min skadet meg. Dette har skjedd flere ganger og politiet kom bort for ikke lenge siden og da snakket de om det og det fortsetter bare senere Jeg fikk vite at min bror ikke har lyst til og leve lenger av foreldrene mine og han får hjelp av profesjonelle men det er veldig vanskelig for meg.

Besvart 29.05.2019 10:50
 

Svar
Hei gutt 15 år

Jeg forstår på det du skriver at broren din har det veldig vanskelig, det er fint at han får hjelp.

Du har det også veldig vanskelig. Det du forteller meg, at broren din er sint og også skader deg, betyr at du blir utsatt for vold. Det er ikke greit. Det at du bor i et hus hvor broren din sloss og ødelegger ting tenker jeg er alvorlig, og at du også trenger hjelp. Du kan lese mer om hva hva vold er her. Jeg legger artikkelen også som vedlegg til svaret mitt.

Det er flere ting du kan gjøre. Du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge. De snakker med mange barn og ungdom. De snakker også med ungdom som blir utsatt for vold fra søsken, for det er ikke bare deg som blir det.

I tillegg kan du alltid snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen, eller på helsestasjonen. Jeg tenker også at barnevern kan hjelpe til, for at du får det tryggere hjemme.

Det er ofte sånn i familier at når en har det vanskelig så går energien dit. Jeg kan tenke meg at foreldrene dine er veldig bekymret for storebror. Men man kan glemme litt hvor mye andre blir påvirket. Vi mennesker  lever sammen. Det som skjer med en person i en familie vil påvirke alle.

Hvis broren din er sint og bruker vold så kan du ringe politiet også. Det kan være lurt å lagre nummeret til politi (112) og alarmtelefon for barn og unge  (116 111), så kan du ringe om det skjer noe igjen.

Hvis politiet kommer og det roer seg når de er der, men begynner med vold igjen når de har dratt så ringer du bare på nytt. Du kan ringe flere ganger.

Det er bare å skrive til oss igjen. Det å spørre og dele tror jeg er viktig for deg nå, så du ikke er alene i denne situasjonen. Jeg har lagt ved seks artikler, jeg håper du ser på dem.

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold