Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldre bruke fysisk makt og hindre en i å gå ut?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Har foreldrene dine lov å bruke fysisk makt å nekte deg å dra ut, flere dager etter hverandre

Besvart 01.06.2019 20:16
 

Svar
Hei

Det høres ugreit ut at foreldre bruker fysisk makt mot sine barn. Vold i hjemmet er veldig alvorlig, og vold mot barn skal ikke forekomme.

Nå er det riktignok ikke vold du nødvendigvis beskriver, så jeg må svare litt mer generelt. Håper det er ok. Jeg vet heller ikke bakgrunnen for at du nektes å dra ut, så også dette må jeg behandle på generelt grunnlag.

Barn har rettigheter; og disse er viktige prinsipper i Norge. Når du blir 15 år kan du selv velge utdanning og hvorvidt du vil være medlem av en forening (jfr §32 i Barneloven). Dette er i tråd med at barn skal få større og større råderett jo nærmere de kommer 18årsdagen (jfr §33 i Barneloven).

Foreldre har retter og plikter, og Barneloven sier bl a at de som har foreldreansvaret har en rett, samt en plikt, til å ta seg av barnet. Foreldreansvaret skal utøves ut i fra barnets interesser og behov.

Hvis du nektes å dra ut, og dette vedvarer høres det ut som om dere bør ta en prat sammen.

  • Vet du hvorfor du nektes å dra ut?
  • Kan det hende at dine foreldre prøver å beskytte og ivareta deg? 
  • Vet foreldrene dine hva det betyr for deg?
  • Kan du gjøre noe for at de kan stole på deg når du går ut?
  • Klarer dere å lage en avtale alle kan følge, og leve godt med?
  • Klarer dere å se hverandres perspektiv? 

Kjenner du noen (ei tante, en bestefar eller en god venn) som kunne vært med, og hørt begge sider av saken? Det kan ofte være til hjelp.

Jeg tror det beste er om dere får snakket sammen, og at dere jobber med å forstå hverandre bedre. Hvis dette likevel skulle være vanskelig kan du ta kontakt med helsesykepleier eller rådgiver ved skolen du går på. De kan hjelpe deg med å ta opp disse tingene sammen med foreldrene dine.

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold