Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det noen foreldre som slår barn?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hvorfor er det noen foreldre som slår barn? Og hvorfor gjør de det når barnene er små? Jeg skjønner ikke hvordan man kan ha evne til å se sitt eget barn grine seg i hjel, mens f.eks faren slår på dem. Jeg opplevde dette, men det er over nå. Søstera mi sa i fra til barnevernet. Det var så ille at hun ikke ville bo hjemme lengre. Har ikke sett henne på flere år. Kommer foresten aldri til å tilgi foreldrene mine. De later som om ingeting har skjedd. Prøvde en gang for lenge siden å ta det opp med mamma å kanskje få en forklaring, eller i det minste en unskylding. Hun stormet ut av rommet og ble sur på meg... Jeg er en person som egentlig ikke bryr meg så mye om slike ting osv. Har forresten ikke lyst til å snakke med noen om dette. Som sagt så bryr jeg meg egentlig ikke, men skal ikke legge sjul på at det plager meg litt, mye.

Besvart 17.06.2019 13:27
 

Svar
tHei

Du stiller et godt spørsmål som det ikke finnes et enkelt svar på.
Det som er helt sikkert er at det ikke er lov til å slå barn i Norge. Det gode grunner for at det står i barneloven. Foreldrene skal være de tryggeste personene i et barns liv, derfor kan det være veldig skadelig både å bli slått og være vitne til at søsken eller foreldre blir slått. Da blir ikke foreldrene de trygge omsorgspersonene som de skal være. Hjemmet blir heller ikke en god og trygg base.

Jeg kan ikke forklare hvorfor dine foreldre slo, men jeg prøver å "tenke litt" rundt noen årsaker. Før det ble forbudt var det noen foreldre som slo barna sine når de skulle oppdra dem. De trodde det var nødvendig for at barna skulle oppføre seg fint og bli gode mennesker. Dette gjøres i enkelte land i verden enda. I dag vet vi at det ikke er bra for barna å bli slått. Det finnes heldigvis andre metoder når foreldre skal sette grenser og oppdra barna sine. (Helsestasjonen har kurs for foreldre som trenger å lære mer om de gode metodene. Foreldre ønsker jo som regel at barna deres skal ha det bra).

Noen voksne kan også ha et sinneproblem. De kan bli så sinte at de mister kontrollen og slår eller ødelegger inventar o.l. Dette er kjempeskremmende for barna. Ingen fortjener å oppleve det. Når noen oppdager at barn ikke har et trygt hjem skal man kontakte barnevernet. Deres oppgave er å passe på at alle barn har det bra. Foreldre som bruker "oppdragervold" eller har et sinneproblem må slutte å bruke vold. Foreldre kan få veiledning og kurs gjennom barnevernet. Alle barn skal føle seg trygge i sitt eget hjem! 

Jeg forstår at du har sett at din søster har blitt slått og at du selv kanskje også har blitt slått?

Du skriver at du ikke har lyst å snakke med noen om dette. Samtidig plager det deg, og du savner en forklaring og en unnskyldning fra foreldrene dine. Det kan jeg godt forstå! Kanskje du kan skrive et brev til dem? Skriv at du synes dette er vanskelig og plagsomt å tenke på. Videre kan du skrive, eller si, at du skulle ønske du fikk en unnskyldning for det som har skjedd.

Jeg har tro på at det hjelper å snakke med noen for å få hjelp til å sette ord på tanker og følelser. Det som er plagsomt kan faktisk bli mindre plagsomt hvis du deler det med noen. Kanskje finner du ut om det går an å gjøre noe med problemet, eller ikke. Jeg respekterer at du ikke har lyst til å snakke med noen, men siden jeg jobber med å snakke med ungdommer og familier om liknende problemer ville jeg allikevel nevne det for deg: )

Jeg legger ved en artikkel som kan være nyttig for deg:

www.ung.no/barnevern/2879_Du_kan_selv_kontakte_barnevernet.html

Ønsker deg alt godt og lykke til!

Håper dette var til hjelp.

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold