Hopp til hovedinnholdet
Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei! Litt usikker på hvordan jeg skal formulere meg. Jeg har ei venninne som har slitt med mye, spesielt de siste årene. Jeg har vært redd for at hun skal skade seg, og i værstefall ta livet sitt, noe jeg vet hun er fint i stand til bare hun går inn for det. For noen dager siden fikk jeg melding fra henne like etter midnatt om at hun ikke orket dette livet lenger. Den meldinga så jeg ikke før jeg voknet neste dag, i og med at jeg allerede sov. Jeg fikk panikk da jeg så den, og hele skoledagen gikk jeg og lurte på hva jeg skulle gjøre, også etter at jeg ei god stund utpå dagen fikk svar om at hun var i livet, men hadde skadet seg selv. Da jeg kom hjem gjorde jeg litt "detektiv-arbeid" og fant nummeret til broren hennes. Deretter sms'et jeg med ham om at hun trengte hjelp. Ikke veldig lenge etter får jeg to sinte sms'er og etterpå kommer hun på msn og kjefter sinnsykt mye på meg. Broren hadde blitt redd for å få melding fra en fremmed som tydligvis visste hvem søstra var, og venninna mi hadde nekta plent da han og foreldrene spurte hvem jeg var. Hun sier hun aldri vil tilgi meg og vil helst ikke ha noe med meg å gjøre, og jeg skjønner at hun er sint, men vet også at hun virkelig trenger hjelp. Men var jeg ei dårlig venninne? Gjorde jeg noe veldig dumt? Hva kan jeg gjøre nå? Jeg er nesten usikker på om jeg kan leve uten henne. Sam
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 
Hei og takk for spørsmål.

Jeg tenker du gjorde kun det alle andre ville gjort i samme situasjon, nemlig å si ifra til noen som eventuelt kan hjelpe henne.  Du er en god veninne som bryr deg om henne og hun er heldig som har deg som veninne. 

Ta kontakt med henne og forklar henne hvorfor du gjorde som du gjorde. Du ble jo skikkelig redd for henne. Hun kan ikke finne på å si slike ting uten å tenke på at andre vil reagere på det, og varsle voksne om det. Si til henne at du er glad i henne og bryr deg veldig om hvordan hun har det. Hun trenger hjelp, og noen å snakke med.  Prøv å få henne til å snakke med en voksen feks helsesøster på skolen.

Det er ofte slitsomt og ha venner som sliter. Det kan være til stor hjelp for deg også å snakke med helsesøster om hvordan du opplever dette. Du trenger ikke si navnet på veninnen din,men kan gjøre det. Helsessøster har taushetsplikt og kan ikke si noe videre  uten at du samtykker til det. Helsesøster kan derimot kalle inn veninnen din til samtale hvis hun får mistanke om at hun sliter med noe.

Stå på! Lykke til:-)

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om vanskelige ting i hjemmet?

Når kan du bestemme over dine egne penger?