Hopp til hovedinnholdet

Skal jeg anmelde blind vold

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ble nylig utsatt for blind vold om jeg forstår det rett, og lurer på om det er noen vits i å anmelde. Jeg var ute med noen kompiser da det kom ca 10 gutter til oss. De var aggressive, dyttet og bannet. En av de slo meg 3 ganger i ansiktet, og på et av slagene traff han en jente som prøvde å stoppe han. Etter dette stakk jeg, redd for at flere skulle gå løs på meg, da 2 andre begynte å dytte på meg fra siden. Jeg og hun andre som ble slått fikk kun mindre skader. Jeg fikk smerter i nesebeinet som jeg fremdeles kjenner, jenta fikk nå mindre skader på leppa. Jeg fikk navnet på den andre gutten noen timer senere, og jeg lurer på hvilken straff han kan få? Jeg vil helst at politiet skal gi han straff... Ønsker ikke å ta hevn... Er redd at saken vil bli henlagt om jeg anmelder pga manglende bevis...

Besvart 24.06.2019 13:54
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no.

Blind vold er vold uten mål og mening mot tilfeldige personer. Og det du beskriver høres ut som blind vold. Det er uansett vold og det er straffbart. 

Jeg anbefaler deg å anmelde saken. Å utsette andre for vold er ikke greit. Og de som bruker vold må stanses. Ved å si ifra om/anmelde volden du har vært utsatt for kan du være med å forebygge at andre utsettes for dette. Og det blir konsekvenser for voldsbruken. 

Utrolig godt å lese at du ikke ønsker å ta hevn. Så bra! Å ta hevn løser ikke noe og du kan gjøre noe straffbart selv ved å ta hevn. Også er man ikke noe bedre selv om man tar hevn. 

Selv om en sak blir henlagt så er det viktig å få dette registrert. Og ved å anmelde saken så må person(e) som har brukt vold stå til rette. Er det mindreårige så blir foreldre varslet. De fleste foreldrene ønsker ikke at barna utøver vold. 

Det er vanskelig å svare hvilken type straff gjerningspersonen(e) kan få. Jeg vil tro det er straffeloven straffeloven §§ 271 og 272 som blir riktig i dette tilfellet. § 271 er strafferammet bot eller fengsel i inntil 1 år og § 272 er strafferammen inntil 6 års fengsel.

Er det unge mennesker så skal det litt til for at de får fengselstraff. Men reaksjon/anmerkning på rullebladet får de om de blir dømt for lovbruddet. 

Jeg har lagt ved noen artikler du kan lese. Det er blant annet om megling av saker i konfliktrådet, alternativ straff for ungdom og hva en bekymringssamtale er. 

Jeg anbefaler deg å skrive ned alt du husker fra hendelsen, hvor og når skjedde det, hvem var til stede, hvem så hendelsen, hvilke skader du fikk, navn på de som gjorde det, - alt du kan komme på fra hendelsen. Så tar du det med til politistasjonen og anmelder forholdet. Det kan være greit å ha med en voksen som kan hjelpe deg da det kan bli endel informasjon når du skal anmelde en sak. 

Hvis du fortsatt har vondt i nesen kan det være greit å oppsøke lege for å sjekke at alt er i orden. 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer

Alternativ straff for ungdom

Politiets forebyggende arbeid

Mange som er tatt for noe tror at politiet bare kan tilby straff. Det stemmer ikke. Å hjelpe ungdom med å ta riktige valg og komme ut av feil miljøer, er viktig forebyggende arbeid for politiet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold