Hopp til hovedinnholdet

Mamma slår meg, hun sier det er lov å slå barn som er slemme

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, ofte når mamma og pappa blir sure på meg blir jeg redd. Det hender mamma slår meg og sier at det er lov å skål barn når barn er skikkelig slemme, men jeg har lært at det ikke er lov å slå barn. Og pappa pleier for det meste å kjefte på meg. Og si at jeg er helt håpløs eller frekk. Han roper og skriker til meg så jeg blir redd. De truer også med å si at de skal avlyse ting eller si nei til ting som jeg har lyst til. Jeg har sagt det til mamma hvordan jeg føler det, men jeg tror ikke hun forstår. Jeg tror ikke noen av de forstår hvordan jeg har det. Jeg blir redd dem begge når de blir sure på meg og det er ikke noe gøy. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 02.10.2019 23:02
 

Svar
Hei jente 14 år

Det er ikke lov til å slå barn! Dette gjelder om barn er slemme, frekke eller noe annet foreldre ikke liker, Foreldre har ansvar for å gi omsorg og trygghet, og det å slå er motsatt. Voksne er større enn barn og voksne har mer makt enn barn. Det å slå er derfor veldig galt, og ikke lov etter norsk lov. 

Det høres ut som at du har forsøkt å snakke med moren din, hun har iallefall gitt deg en forklaring. 

Du spør hva du skal gjøre, og jeg tenker at det er viktig at du sier ifra til noen. Jeg tenker først og fremst på barnevern. Du kan rett og slett ringe barnevern  der du bor. Hvis du synes at det er vanskelig å starte samtalen så kan du jo fortelle at vi på ung.no ba deg ta kontakt med barnevern.

Hvis det er vanskelig for deg å begynne med barnevern, så kan du finne en annen voksen du kan stole på. Det kan være helsesykepleier ved skolen din, en lærer eller kanskje sosiallærer. 

Det er viktig at volden og kjeftingen stopper. Det er klart du blir redd. 

Det er mange barn og ungdommer som opplever å bli utsatt for vold hjemme. Foreldre kan ha ulike grunner til å bruke vold. Noen foreldre tenker at det er en grei måte å oppdra barn. Og man får jo lydige barn om man bruker vold, fordi barn blir redde. Men man får ikke sunne barn eller bedre relasjon med barna sine. Det finnes kurs og hjelp til foreldre. Andre foreldre kan miste kontrollen, at at det på en måte klikker for dem. Ingen av delene er greit, og ingen grunn er god nok til å bruke vold mot barnet sitt. 

Hvis det blir vanskelig hjemme hos deg med vold eller kjefting igjen så kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg, ta gjerne en titt på alle:-)

 

Jeg heier på deg videre! 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Er det oppdragelse eller vold?

Krangle mellom mor og sønn

Foreldre skal oppdra barn, men har ikke lov til å utsette dem for vold. Det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom hva foreldre har lov til og ikke. Når blir oppdragelse vold?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold