Hopp til hovedinnholdet

hei. ( veit ikke hvordan jeg skal formulere meg i dette spørsmålet, men jeg får prøve så godt jeg kan...) jeg har en mindre bror, som er voldelig. ............

Jente 15 år
 

Spørsmål
hei. ( veit ikke hvordan jeg skal formulere meg i dette spørsmålet, men jeg får prøve så godt jeg kan...) jeg har en mindre bror, som er voldelig. siden han er minst har han alltid fått mye oppmerksomhet, og mamma gir lett etter. Jeg vet godt at det er vanlig at søsknene sloss og krangler i blant, men i dette tilfelle synes jeg at det er noe som ikke skal være som det er. Når broren min blir sint eller ikke får det på sin måte, lar han alt gå utover andre, og spes. mamma. Mamma gir nesten alltid etter, slik at han får det som han vil. han slår, sparker, klyper, biter, skriker/hyler for ingenting. Noen ganger kan det virke som om han bare gjør det for morro skyld... Både jeg og min andre lillebror (som er 4 år større han voldlige), er så utrolig lei av dette. Vi har arr og blåmerker mange plasser etter ham, og vi er rett og slett REDD for lillebroren vår (altså på en negativ måte)... Når han gjør noe mot oss, og mamma eller pappa setter han på plass etter på, får han sympati av mamma rett etter på... Han slår osv mamma og, så mamma driver også å bøyer seg for han...men uansett om han i tillegg slår osv mamma, så virker det som om det er helt greit for han... Han hadde brekt armen sin for litt siden, og da var alt mamma sin skyld, selv når mamma ikke var tilstede da det skjedde. Senere når han hadde fjernet gipsen/ bandasjen, skulle han ta det med ro osv, og da ville ikke jeg og den andre broren min krangle med han, slik at vi ikke skulle sloss, og at han kunne skade hånden sin mer. Men det hadde ikke noe å si hva vi ikke ville, fordi senere kommer han bak oss å begynner å piske oss med en hestepisk, og slå og hyle for ingenting. Men selv om vi ignorerte han (så godt som vi kunne), bare fortsatte han... Jeg gikk da bort til han for å stoppe han, men akkurat da jeg skulle til å holde han fast slik at han skulle stoppe, begynte han å hyle over at vi hadde skadet armen hans... Igjen prøvde vi å ignorere han, men det gikk ikke... jeg skulle til å springe til mamma, men han overasket meg bakfra. Han truga meg med kniv.. så jeg sa at jeg ikke skulle gjøre noe spes. bare på do... jeg låse meg inne på do, og gråt... men uansett om jeg skrek eller gråt brydde han seg ikke... Så selv om jeg er 15 år, og han er 6 år yngre enn meg, er både jeg og den andre broren min LIVREDD for han... Er dette unormalt på noen slags måte? Hva skal jeg og broren min gjøre for å få slutt på dette?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg synes det er veldig bra at du skrev dette til oss, fordi det er viktig at noen sier ifra om hva slags forhold som råder i hjemmet deres. Jeg kjente at det du beskriver gjorde vondt å lese om, ikke bare på vegne av deg, broren din eller moren din, men også for den yngste i familien som oppfører seg på denne måten.

For å svare direkte på spørsmålet i slutten av brevet ditt, så er svaret et helt klart og tydelig; nei, dette er ikke normal oppførsel, og det skal ikke være slik at dere skal gå rundt og være livredde for en bror som kontrollerer dere på den måten du beskriver.

Du spør videre om hva du og din bror kan gjøre for å få en slutt på dette. Denne situasjonen er et helt klart voksenansvar. Det dere kan gjøre er å si ifra til voksne, at dere ikke ønsker å ha det slik. Videre kan de voksne oppsøke f.eks. det offentlige for å få hjelp til å endre på hans oppførsel. Det er ikke så lett å sette grenser og si ifra til noen at nok er nok hvis ikke gutten respekterer det dere sier. Jeg tror at han trenger hjelp til og lære og forholde seg til dere andre i familien på en annen måte.

Har du snakket med noen om problemet dere har i familien? Hvis du eller broren din ikke har det, bør dere gjøre det nå, slik behøver dere ikke å ha det. En annen side av denne saken er at det heller ikke er godt for lillebror å oppleve at han har så mye makt og kontroll over dere andre i familien. I alle kommuner er det et barnevern, de kan i mange tilfeller hjelpe familier med å få riktig hjelp. Hvis din familie f.eks. trenger hjelp til å sette grenser for lillebror, kan det være barneverntjenesten som har oversikt over hvor det er mulig. I kommunene er det f.eks. Barne- og familieteam og Familievernkontor. Hvis du ikke snakker med de voksne i familien om dette, så snakk f.eks med helsesøster, helsestasjon for ungdom eller sosiallærer på skolen.

Jeg ønsker både deg og familien lykke til, og håper at dere får den nødvendig hjelpen slik at forholdet i hjemmet blir bedret.

Med vennlig hilsen


Familieterapeuten ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om dine klagemuligheter?

Hva gjør du hvis du mottar reklame på epost selv om du har sagt nei til å motta?