Hopp til hovedinnholdet

jeg ble mishandlet da jeg var i mitt tidligere hjemland i asia...

 

Spørsmål
Hei!
Jeg er en 16 år gammel jente som har opplevd en del ting de siste 10 årene.
Jeg er født og oppvokst i Norge men foreldrene mine er fra sør øst asia. Da jeg for første gang var der for ca 10 år siden begynte krigen igjen. Ingen ting var ventet. Vi var uforberdt. Jeg var bare 6 år den gang. Men det som har skjedd nå er at jeg har fått minner fra den tiden. Jeg ble bortført av en gruppe i det landet og jeg vet ikke hvor lenge jeg var borte. Jeg vet bare at jeg ble funnet av en redd mamma og onkel en stund senere. Ingen visste noen gang hva som skjedde. Jeg hadde blåmerker og var redd. Men mer husker jeg ikke. Jeg vet ikke hvor jeg var, hvem jeg ble bortfør av, og hvor lenge jeg var borte. Ingen i familien min vil gå inn på det. Og nå får jeg bare mareritt og kvledene og "negative" bilder i hodet mitt - selv på dagen. Hvem kontakter jeg for å finne ut hva som virkelig skjedde med meg for 10 år siden? Det er så mye mer jeg gjerne skulle ha skrevet, ting som ikke er knyttet til denne saken engang. Men nå har jeg bestemt meg for å ta en sak om gangen. Jeg sier bare at familie og slektninger er nytteløst å spørre. jeg har ikke god kontakt med dem heller. jeg ble psykisk og fysisk mishandlet og jeg vil vite hvem som gjorde dette for meg! så kan dere være så snille å hjelpe meg?

hilsen tvilling
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Tvilling!

Slik det du beskriver det er du blitt utsatt for et alvorlig traume. Det er to ting som slår meg når jeg leser det du skriver er at Det hadde kanskje vært en god idè om du fikk noen å snakke med, for eksempel en psykolog, og at foreldrene dine må på et vis overtales til å snakke med deg om det som skjedde.

Det er kaskje viktigst å starte med det siste først. Foreldrene dine er også blitt utsatt for et traume her og det er lett å forstå at det er vanskelig for den å snakke om det, men det er tydeligvis nødvendig for deg. Foreldrene dine er kanskje redd for at de skal vurderes som dårlige foreldre som ikke passet godt nok på deg siden, og de blir påminnet det værste som sikkert har skjedd dem. Jeg tror det er lurt av deg å si at du trenger hjelp til å bli henvist til en BUP for å få noen å snakke med. Til dette trenger du at en av dem blir med til fast legen og går med på dette. Det er også mulig at du kan få noen ved helsestasjonen for ungdom til å snakke med. Kanskje også familien din vil kunne tenke seg å snakke etter hvert. Dette er det også mulig å få gjøre på et familievern kontor.

Det er sikkert viktig for foreldrene dine å få høre at det ikke er deres skyld og dette er et traume som har rammet alle. Lykke til!

Vennlig hilsen
Familiepsykologen, ung.no.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold


Quiz: Hva vet du om overgrep?

Regnes uønsket intim berøring som seksuelt overgrep?